normal


Results for "normal"

Dictionary of Economics

NORMAL KAR

(Dictionary of Economics) :
Belli bir endüstride çalışan firmaların diğer endüstrilere kaymak istemeyecek kadar yeterli gördükleri, ancak yeni firmaların o endüstriye girişmesini cezbetmeyecek kadarönemsiz kar. Girişimcilerin belli bir alanda faaliyette bulunabilmesi için mutlaka elde etmesi gereken en az karı ifade eden normal kar, üretim faktörlerinin alternatif maliyetleri toplamına eşittir. Aksi halde; üretimde kullandığı faktörlerin alternatif maliyetini bile sağlayamayan firma, o endürstri dalını bırakcaktır. Eğer sağlanan kar alternatif maliyetten büyükse, başka firmalar bu karı paylaşmak için o endüstri dalına kayacaktır.
Dictionary of Economics

NORMAL KÂR

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir faaliyet dalında çalışan şirketlerin, başka bir faaliyet dalına kaymasına engel olacak kadar yeterli fakat başka bir şirketin aynı faaliyet dalına girmesini de önleyecek kadar düşük bir kârdır.
Chemical Dictionary,

Normal kaynama noktası

(Chemical Dictionary,) :
Deniz seviyesindeki bir sıvının buhar basıncının, açık hava basıncına (760 mmHg) eşit olduğu andaki sıcaklık değeri.
Dictionary of Economics

NORMAL MALİYET HESABI

(Dictionary of Economics) :
Yarımamul, mamul maliyetlerini süratle değerleyebilmek, fiyat tespitini kolaylaştırmak ve kısa devreli sonuç hesapları çıkartabilmek için maliyetleri süratli ve istikrarlı bir şekilde hesaplayabilme yöntemlerinden biri. Bu tür hesaplamada en gelişmiş yöntemlerden biri satandart maliyetler sistemi olmakla birlikte, bunu uygulama imkanı bulamayan işletmeler, daha basit bir sistem olan normal maliyet hesabından yararlanmaktadırlar. Sistemin esası maliyet unsurlarını önceden bazı istatistik yöntemlerle tahmin etmek ve kısa dönemli hesaplarda bu maliyeti kullanmaktadır. Bir yandan normal sayılan tahmini maliyetlerle kısa dönemli maliyet hesapları yapılırken, bir yandan da dönemin gerçek imalat masrafları tespit edilir. Tahmini masraflarla fiili sonuçlar arasındaki farklar işletme yöneticilerine kontrol bakımından önemli bulgular verebilir. (Ayrıca, bk. Maliyet).
Dictionary of Economics

NORMAL MALLAR

(Dictionary of Economics) :
a) Talep yasasına uygun olarak fiyatı düşünce talebi artan, fiyatı yükselince talebi düşen mallar. b) Gelir elastikiyeti pozitif olan mallar.