nötr


Results for "nötr"

Chemical Dictionary,

Nötr oksit

(Chemical Dictionary,) :
Ametallerin oksijence fakir olan oksitleridir.
Chemical Dictionary,

Nötron

(Chemical Dictionary,) :
Atomun çekirdeğinde bulunan ve kütlesi yaklaşık 1 akb olan yüksüz tanecik.
Dictionary of Economics

NÖTRALİZASYON POLİTİKASI

(Dictionary of Economics) :
Ülkeye giren veya ülkeden çıkan altın ve döviz miktarının bir başka ifadeyle Merkez Bankası bilançosundaki altın-döviz rezervi miktarındaki değişikliklerin, para arzını ve buna bağlı olarak fiyatlar genel düzeyini etkilemesini önlemek için uygulanan politika. Sterilizasyon Politikası olarak da adlandırılır. Bu politikanın uygulanmasında esas olarak Açık Piyasa İşlemlerinden yararlanılır. Örneğin ülkeye döviz girişi nedeniyle piyasada para miktarında meydana gelen artışı ortadan kaldırmak için M.B. Piyasaya devlet tahvili ihraç ederken, döviz çıkışı nedeniyle ortaya çıkan para miktarı azalmasını gidermek için piyasadan tahvil satın alır.
Dictionary of Economics

NÖTR FAİZ HADDİ

(Dictionary of Economics) :
Keynes tarafından geliştirilen bir faiz haddi kavramı. Keynes, Treatise on Money adlı kitabında doğal faiz oranı üzerinde durmuştu. Bu konuya ilişkin analizi Wicksellin düºüncelerine çok yakindi.Genel Teoride ise, nötr faiz haddi kavramını kullanan Keynese göre, nötr faiz, istihdam esnekliği sıfır olduğu noktadaki denge faizidir. Tam istihdam koşullarının devamına en uygun fark oranı olan nötr faiz haddi, iktisadi dengeyi etkilememkte ve istihdam seviyesinin değişmesine yol açabilecek yönde bir baskı uyandırmamaktadır.(Ayrıca bk. Likidite Tercihi, Çift Faiz Teorisi, Knut Wicksell).
Dictionary of Economics

NÖTR PARA

(Dictionary of Economics) :
Reel değişkenleri etkileme gücüne sahip olmayan para. Nötr paranın rolü, ödeme aracı, değer ölçüsü ve tasarruf aracı olmaktan ibarettir. Klasik iktisatçılar tarafından öne sürülen görüşe göre para hacmindeki değişimler, reel değişken olan üretim miktarını, tasarruf, yatırım, istihdam hacmi gibi değişkenleri etkilememekte, sadece fiyatlar genel düzeyini değiştirmektedir. Para gerçek olayları örten bir tül perdesidir diyen klasi iktisatçılarda nötr ya da yansız para kavramları, klasik analiz miktar teorisind ifadesini bulmuştur. (Ayrıca, bk. Miktar Teorisi, Nötr Faiz).