nüfus


Results for "nüfus"

Ottoman - Turkish Dictionary

NÜFUS-U SEB'A

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
1- Nefs-i emmare, 2- Nefs-i levvame, 3- Nefs-i mülhime, 4- Nefs-i mutmainne, 5- Nefs-i râdiye, 6- Nefs-i mardiyye, 7- Nefs-i sâfiye. (Bak: Nefs)
Ottoman - Turkish Dictionary

NÜFUŞ (NEFÂŞ)

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Yabana yayılmak. * Davarların geceleyin yayılıp çobansız otlamaları.
Sociological Dictionary

NÜFUSUN YAŞ BİLEŞİMİ [İng. Age Composition of the

(Sociological Dictionary) :
Nüfusun yaş bileşimi genelde üç grupta toplanabilir: 0-14, 15-64 ve 65 ve yukarısı, 15-64 ya grubu faal nüfusla ilgilidir. Diğer iki grup ise daha ziyade tüketici özellikleriyle dikkat çeker.Nüfusun yaş bileşimi, ülkenin bir sosyal yapı göstergesidir. Nüfusun yaşlı veya genç olma özelliğini ortaya koyar. Türkiye'nin nüfusu nisbî olarak yaşlanma ile 0-14 yaş grubunda nisbî bir azalma, 15-64 yaş grubunda nisbî bir artış, 65 ve yukarısı nüfusda bir durgunluk söz konusudur. Diğer ülkelerle karşılaştırdığında ülkemiz genç nüfusa sahip bir ülke konumundadır. (Yalçıntaş, N., 1972)
Sociological Dictionary

OPTİMAL NÜFUS [İng. Optimum Population]:

(Sociological Dictionary) :
Bir ülke için belirli zaman ve şartlar altında elde edilebilecek en yüksek yaşama seviyesi için gerekli olan uyğun nüfus miktarıdır.Bu görüş, nüfus ile iktisadi kalkınma arasında ilişki kurmaktadır. Optimum nüfus miktarı bir ülkenin menfaat ve hedeflerinin en avantajlı halini bulacağı nüfus miktarıdır. Bu miktarın altında bu nüfus iktisadî kalkınmayı teşvik etmeyecek, işgücü ve insangücü açığı söz konusu olabilecektir.Ekonomik bakımdan optimum nüfus ülkenin mevcut üretim faktörleri ile kapasitesinin fert başına hasılayı maksimum yapacak şekilde tespit edilmesidir. (Genel Ekonomi Ansiklopedisi C.2, 1988)
Dictionary of Economics

AKTİF NÜFUS

(Dictionary of Economics) :
Kazanç amacı ile iktisadi faaliyette bulunan nüfus demektir. Ancak iş piyasasına emeklerini arz eden kimselerin toplam sayısını bulabilmek için, çalışmamakla birlikte iş arayanlar da aktif nüfus grubu içinde gösterilir.Bu tanım gereğince, çalışmayanlar (küçük çocuklar, emekliler vs.) aktif nüfustan değildir. Çalışmakla birlikte faaliyetlerinde bir kazanç amacı olmayanlar (örneğin ev kadınları ve öğrenciler) aktif nüfus kapsamına girmez. Para almaksızın aile başkanına yardım edenler yardımcı aile üyesi olarak aktif nüfus arasında yer alır.Tarımda aile üyeleri genellikle hem ev işleri hem de üretim işleri ile uğraşırlar. Bunların üretime katkıları hangi aşamadan sonra aktif nüfus kapsamına gireceğini belirlemek zordur.