ocak


Results for "ocak"

Ottoman - Turkish Dictionary

OCAK İMAMI

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Tar: Yeniçeri Ocağı'nın imamı. Cami-i Miyane adını alan ve ilkin mescid halinde bulunan Orta camii, Hicri 1000 senesinde büyütülerek cami haline getirilmiştir. Camiin imamı, hatibi, müezzini, muarrifi ve kayyumu vardı. İmam, Yeniçeriler arasında okuyup yazan ve tahsil görenlerden seçilirdi.
Dictionary of Economics

24 OCAK KARARLARI

(Dictionary of Economics) :
Süleyman Demirel başkanlığındaki hükümetin, 1980 yılı Ocak ayında uygulamaya koyduğu köklü ekonomik kararlar. Türkiyenin 1970li yılların ikinci yarısında içine girmiş olduğu ve esas olarak enflasyon ve dış borç krizi şeklinde ortaya çıkan ekonomik bunalım 1978 ve 1979 istikrar programları ile giderilmeyince, 24 Ocak 1980 tarihinde ekonomide köklü düzenlemeler yapılmasını öngören yeni bir istikrar programı uygulanmaya başlanmıştır. IMFnin önerileri doğrultusunda hazırlanan bu program, ekonomide sadece kısa vadeli düzenlemeler gerçekleştirmekle kalmamış, o döneme dek uygulanan kalkınma politikasında da köklü bir dönüşümü gerçkeleştirmiştir. 1980li yıllarda uygulanan dışa dönük büyüme politikalarının kaynağını oluşturan 24 Ocak programının iki temel amacı, enflasyonu aşağı çekmek ile ödemeler dengesi açığını ortadan kaldırmak olarak belirlenmiştir. Ayrıca ekonominin iç ve dış dengelerinin serbest rekabete dayalı piyasa ekonomisi kuralları içinde sağlanması öngörülüyordu. 24 Ocak kararlarının temel ögeleri ise şunlardı; a) Türk lirasını büyük ölçüde devalüe ettikten sonra, kontrollü bir biçimde dalgalanmaya bırakmak, b) İthalatın kısmen de olsa serbestleştirilmesi, ihracatın çeşitli teşviklerle özendirilmesi, c) Sadece dövizin değil, diğer fiyatların oluşumunun da piyasadaki arz ve talep güçlerine bırakılması ve çoğu maldaki kamu sübvansiyonlarının kaldırılması, d) Faiz oranlarının yükseltilmesi, daha sonra dövizde olduğu gibi, denetimli bir biçimde serbest bıraklması, e) Ekonmide kamu kesiminin ağırlığının azaltılması ve KİT açıklarının sürekli zamlarla karşılanması, 1) Ücretlerin ve taban fiyatların enflasyonun gerisinde kalacak biçimde artırılması.
Meteorological Glossary

OCAK AYI BUZ ERİMESİ

(Meteorological Glossary) :
(JANUARY THAW) [i]Birleşik Devletlerde, özellikle New England bölgesinde her ocak ayı yaşanan ılıman hava dönemi. Bu dönem için yapılan araştırmalar, geçmiş 100 yıllık dönemde 21 ile 23 Ocak tarihlerinde günlük ortalama sıcaklıklarında belirgin bir artış olduğunu ortaya koymaktadır.
Dream Dictionary of Phrase

OCAK

(Dream Dictionary of Phrase) :
Ev işlerini yürüten kimseye, binek hayvanına yahut kişinin kendi otomobiline, kişinin hayatını kazandığı dükkan yahut işine, Ocak bekar için evlenmeye, kafirin müslüman olmasına, günahkarın tövbesine, İzerinde çanak vb. bulunan ocak evli kimse için hanımmının hamile kalmasına, Ocak, bir yerden gelen yahut bir yere giden kimse için eve, Ateşli ocak ihtiyaçları gidermeye ve rızka, ateşsiz ocak üzüntü ve kedere, Ocakta güzel alevlerle yanan ateş görmek evlada, Ocaktaki ateş kişinin midesine, orda görülen odun ise yediği şeylere, Ocakta görülen çömlek kocaya, onun evin ihtiyaçlarını gidermek için çektiği sıkıntılara delalet eder.
Turkish - English dictionary

kocakarı

(Turkish - English dictionary) :
1. vulg. old woman, hag. 2. slang old lady, mother. ilacı folk remedy. masalı old wives´ tale, nonsense. soğuğu a cold spell in mid-March.