ocio


Results for "ocio"

Sociological Dictionary

HUKUK SOSYOLOJİSİ [İng. Sociology of Law]:

(Sociological Dictionary) :
Toplumun bir alt sistemi ile ilgili bir sosyoloji dalıdır.Hukuk sosyolojisinin ilgilendiği temel alan hukuki yapı, müesseseler ve hukuki olayın sosyal boyutudur. Hukuki olay aynı zamanda genel çizgileri ile bir sosyal oaydır. Toplumun kültürel yapı özellikleri ile hukuk alt sistemi arasında yakın bir bağ ve karşılıklı etkileşim vardır. Örf ve âdetleri içine alan yazısız hukuk ile, yazılı hukuk arasında parelellik kurulmaması halinde; yasa, yönetmelik veya anayasaların işlerliği ve toplumdaki fonksiyonel değerleri zayıflar. Hukuk sosyolojisi hukuku temel ilgi alanı olarak kabul etmekle beraber genel sosyoloji ve toplumun bütünü ile ilgili konulardan da uzak durmaz. (Jary, D. and J., 1991, Öktem, N. 1985. Topçuoğlu, H., 1963)
Sociological Dictionary

KÖY SOSYOLOJİSİ [İng. Rual Sociology]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyolojinin bir alt disiplinidir. Toprağa yerleşme ve köy gerçeğinin ortaya çıkışından sonra kır alanlarındaki cemaat yapısını, sosyal ilişkileri, kültürel çevreyi incelemektedir. Köy gerçeği ili ilgili bütün sosyal meseleleri ilgi merkezi olarak kaul etmesine rağmen, Genel Sosyoloji ile de irtibatlıdır.Ele aldığı belli balı konular arasında, yerleşik köy hayatı ve öncesi,yerleşme ve barınma şekilleri, köy ve şehir farkları,tarım sektörü, köyün sosyal yapısı ve köyde değime yer almaktadır. (Kurtkan, A., 1968, Jary, D. and J., 1991, Arı, O., 1977, Türkdoğan, O., 1977)
Sociological Dictionary

KURUMLAR SOSYOLOJİ [İng. Sociology of ınstitutions

(Sociological Dictionary) :
Sosyolojinin bir alt disiplinidir. Toplumun bir sosyal sistem şeklinde işlemesini sağlayan müesseseleri ayrı ayrı ele alır. Her bir müessesenin, kendi iç dinamizmi sosyal yapıdaki yeri gibi, konuları incelemesinin yanısıra, kurumlar arasındaki ilişkiyi de ele alır. Aile, ekonomi, siyaset, çalışma hayatı, hukuk, dil, din gibi müesseseler kurumlar sosyolojisinin kapsamına girer.
Sociological Dictionary

MEDİAL SOSYOLOJİ [İng. Medical Sociology]:

(Sociological Dictionary) :
Kavramolarak ele alındığında, medikal sosyolojiyi sosyoloji biliminin sağlık hizmeti alanına uygulanmasıdır şeklinde açıklamak mümkündür.Bu sahada çalışanlar, sağlık-hastalık olgularını etkileyen sosyal fatörlere ilişkin çalışmalar yapmaktadırlar. Sosyolojinin bu dalı, tıp faktörünün katıldığı sosyal olayları inceleyen ve bu alandaki sebep-sonuç ilişkilerini belirlemeye çalışan bir disiplindir.Sosyolojinin gelişimine paralel olarak medikal sosyoloji de 1950'lerde A.B.D.'de gelimiştir. Ancak, sosyal tıp, sosyal hijyen, kamu sağlığı kavramları 18. Yüzyıldan itibaen Fransa, Almanya ve İngiltere'de kullanılmıştır.Sağlık ve hastalık kavramları ile toplumun ekonomik, sosyal, kültürel özellikleri ve ferdin toplum içindeki yeri arasında, hastalıkların dağılımı ile sosyal yapı ve kültürel yapı, hayat tarzları arasında yakın bir ilişki vardır. Sağlık-hastalık ilişkisinde, ferdin folk tababet (geleneksel tıp) veya modern tıp tercihi kültürel ve sosyal çevreden bağımsız değildir. Hastalıkların tedavisi konusunda farklı toplumlar farklı yollar izlemektedirler. Bu sebeple toplum-kültür-sağlık ilişkisinin incelenmesi medikal sosyolojinin alanına girmektedir.Tıp alanında modernleşmenin sağlanması, toplumların sürekli bir değişim içinde olması ve Sosyolojinin de geimesine imkân vermiştir. (Rodney, M. C., 1978, Türkdoğan, O., 1991, Helman, C. G., 1990)
Sociological Dictionary

SANAT SOSYOLOJİSİ [İng. Sociology of Art]:

(Sociological Dictionary) :
Sanat Sosyolojisi aslında disiplinler arası bir sosyoloji alt disiplinidir. Güzel sanatların her dalı sanat sosyolojisine kaynak teşkil etmektedir. Sanat sosyolojisinin ağırlık noktası, sanatın sosyal yönleri ile ilgilidir. Her kültür topluluğu kendine has temel özellikleri ile hatırlanabilir. Bir başka ifade ile, her kültür topluluğu kendine has sanatı ile seçilebilir ve fark edilebilir. Farlı toplumlarda sanat kapsamında ortak bazı esaslar, araç ve gereçler bulunabilir. Bu araç ve gereçte belirli tolumların duygu ve düşünceleri netleşir-müşahhaslaşır.Farklı kültürlerin duygu ve düşüncelerin edebiyat, mimari, resim, musikî folklor, sinema ve tiyatro gibi yollarla aksettirebilmesinden sanatkârın rolü de önemlidir. Bu bakımdan, sanatkâr kendikültür çevresinden ve kültür birikimden aldığı telkinleri ve payı ahenkli bir şekilde bütünleştirerek ve şahsi kabiliyetini de bu işe katarak ortaya eser koyabilen yaratıcı kişilik olarak anlarız. Yaratılan sanat eseri, toplumdan ferde akseden duygu ve düşüncelerin ürünüdür. Ferdin duygu ve düşüncelerinin kaynağı ise, içinde yetiştiği belirli bir kültür çevresidir. Sanatkâr yaşadığı çağın hayat tarzının ve zihniyetinin bir tercümanıdır. Bazen geleceğe de seslenir. Bir sanatkâr duymadığı, benimsemediği ve benliğinde taşımadığı birkültür çevresinin tercümanı olarak eser ortaya koyamaz. Bir ülke, milli marşını o ülkenin kültür çevresinden pay almayan bir yabancıya zor yazdırır. Her sanat eseri imzasını taşıdığı sanatkârın şahsiyetinin ve iç dünyasının üstünde bir kültür çevresinin zevk, duygu ve düşüncelerini ifade eder. Nitekim, bir sanat dalı olan edebiyat, sosyo-kültürel kişiliğimizin söz ve yazı halinde, ahenkli ve anlamlı ifade ve semsollerle dışa vurmasıdır. Sanat ferdi olmaktan çok, topluma göre itibaridir. (Karamağralı, H., 1982, Ülgener,S. F., 1981)