ocio


Results for "ocio"

Sociological Dictionary

SOSYOLOJİ [İng. Sociology]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyoloji toplumun ilmidir. sosyal olayları, sosyal müesseseleri, teşkilatlanma şekillerini, sosyal grupları, sosyal ilişkileri, sosyal yapı özelliklerini ve yapıda ortaya çıkabilecek değişme eğilimlerini ele alarak inceleyen bir bilim dalıdır. Sosyoloji bütün sosyal ilimlere ışık tutabilecek geniş kapsamlı bir ilimdir. Toplumları dönen bir çark veya mekanizma gibi işleyen bir bütüne ve sisteme sahip olarak ele alır. Sosyal gerçeği gözlemek, peşin hükümlerden sıyrılmak konuları eşya gibi ele alarak olayların sebep-sonuç ilişkilerini yoklamak sosyolojinin görevidir.Sosyolojik yakaşım, özellikle tarihi metoddan faydalanır ve konusuna, yere ve zamana göre itibarî (göreceli) yaklaşımları esas alır. Soyut ve somut olarak konulara bakar.Sosyoloji öncelerifelsefe ile içiçedir ve felsefeden oldukça etkilenmiştir. Ancak, daha sonra felsefeden bağımsız bir ilim olarak gelişir. Bu gelişmede A. Comte'un önemli payı bulunmaktadır. (Bkz. Comte, A.)Sosyoloji toplumun aynası olduğundan, sosyal gerçekte meydana gelen farklılaşma, sosyolojiyi zenginleştirmiş ve ona Köy, Şehir, İktisat, Hukuk, Aile, Eğitim, Sanayi gibi alt başlıklar kazandırmıştır.Sosyoloji her ne kadar insanlık tarihi ile balatılmakta ise de, onun hazırlanması, kaynak e yönünü bulmasına 18. ve 19. Yüzyıllarda ortaya çıkan sosyal olaylar ve fikir hareketleri önemli katkılarda bulunmuşlardır. 1830 ve 1848 yıllarında Batı Avrupa ülkelerinde çeşitli inkılâplar görülürken ilk sosyoloji sistemleri de ortaya çıkmıştır. 1789 Fransız İhtilâli de sosyolojiye önemli malzemeleler kazandırmıştır. Buna sanayi ihtilâlini de ilâve edebiliriz.Sosyolojinin bağımsız bir ilim olarak ortaya çıkmasına yardımcı olan A. Comte dışında Saint Simon, S. Sismondi, H. Spencer, F.Hegel, E. Durkheim, M. Weber, V. Parato, G.simmel, F. Tönnies, K. Marx, F.Le Play, H. Freyer, İbni Haldun, Z. Gökalp, M. İzzet, Z.F. Fındıkoğlu sosyoloji okulunun önemli isimllerindendir. Bunlara T. Parsons, R.K. Merton, R. Dahrendorf gibi isimleri de ilave edebiliriz.Sosyoloji tarihinde sosyal gerçeğe farklı pencerelerden bakma geleneğini gösteren ekoller, okullar da görülmüştür. Bu okullar içinde biyolojik okul, psikolojik okul, tarihçi okul, ekonomik okul, yapısal, fonksiyonel okul, çatışmacı okul gibi örnekler de verilebilir.İnsanların farklı teşkilâtlanma şekilleri altında bir araya gelmeleri, tesadüfî değildir. Sürekli bir arada yaşama ihtiyacını hissetmeleri söz konusu olmasaydı; Köy, Şehir, Hukuk, İktisat, Sanayi ve Eğitim gibi disiplinler gelişme zemini bulamazlardı. Bu bakımdan, hukukî ve iktisadî olay herşeyden evvel bir sosyal olaydır ve sosyal bir tabandan güç almaktadır.Sosyoloji, bir takım varsayımlardan çok; var olan gerçekleri ortaya koymaya çalışan, sosyal gerçeğe eğilen bir ilimdir. Soyut iddiaları somut gerçeklerin eşiğinde değerlendirir.Son yıllarda Sosyolojide determinist akımlar önemlerini kaybetmişlerdir. (Bkz. Determinizm)
Sociological Dictionary

SOSYOLOJİK AÇIDAN EĞİTİM [İng. Sociology of Educat

(Sociological Dictionary) :
Eğitim sektörne toplumun genel çerçevesi iinde bakılmakta ve bütünden parçaya doğru eğitim, bir bakış tarzıdır. Toplumun sosyal yapısı esas alınarak bu bütün içinde eğitm düşünülmektedir.Sosyolojik açıdan eğitimde, eğitimin sosyal hayattaki yeri, sosyal hareketlilik,fırsat eşitliği tabakalaşma piramidine olan etkileri gibi konular değerlendirilmektedir. Sosyolojik açıdan eğitimin ana hareket noktası, sosyoloji olmasına karşılık, eğitim sosyolojisinin odak noktası eğitim sektörünün bizzat kendisidir. (Bkz. Eğitim) (Hansen, a., 1967, Musgrave, P., W, 1971, Ivor, M., 1972)
Sociological Dictionary

SOSYOLOJİZM [İng. Sociologism]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal olayları ve konuları Sosyolojinin penceresinden gören ve değerlendiren anlayıştır. sosyal olayların sebep ve sonuç ilişkilerinde diğer sosyal bilimlerle dirsek teması kurmaya ihtiyaç duymamaktadır. Yalnız topluma ait sebeplerin rol oynadığını, toplumu şekillendiren tarihî, coğrafî, psikolojik, biyolojik etkenlerin rolünün olmadığını savunan görüştür.Disiplinler arası ilişkilerin geliştiği ve ortak alanların ortaya çıktığı günümüzde konulara çok disiplinli ve disiplinler arası yaklaşma ihtiyacı doğmuştur. Sosyolojizm ise, bir bakıma psikolojizm gibi bu ihtiyacı hissetmemektir.Ancak günümüzde Sosyolojinin, iktisat, tarih, coğrafya, hukuk, biyoloji psikoloji gibi bilimlerle yakın ilişkisi bulunmaktadır. Bu bilimlere vereceği bilgiler olduğu gibi, alacağı bazı malzemeler de bulunmaktadır. (Ülken, H., Z., 1969, erkal, M.E., 1993, Fındıkoğlu, Z.F., 1976)Sosyolojizm alanında ilk dikkati çeken düşünür, sosyolojiye isim babalığı da yapmış olan Afguste Comte'dur. Comte ilimlerin tasnifinde psikolojiye yer vermez. A. Comte kadar olmasa da E. Durkheim'de de sosyolojizmin izleri görülmektedir. Nitekim, sosyal olayın tarifi ve açıklanmasında bu özellikler bulunmaktadır. (Bkz. A. Comte, E. Durkheim)
Sociological Dictionary

SOSYOMETRİ [İng. Sociometry]:

(Sociological Dictionary) :
Amerikalı bir psikolog olan Jacob Moreno tarafından sosyaloji ilmine kazandırılmıştır.Sosyometri, ferdin ve grubun karşılıklı sosyal münasebetlerini, onların yapı ve dinamiğini metrik yani nicel parametreler içinde tespit etemeyi ve ortaya koymayı mümkün kılan metoddur.J. Moreno, bir cemiyetin incelenmesi açısından, öncelikli olanın kişi değil, kişinin diğer grup üyelerine karşı itici veya çekici tavırları olduğunu söyler ve bunu sosyal atom olarak niteler.Kişiler arasındaki ilişkileri ölçebilmek için sosyometrik test, psiko-dramatikve sosyo-dramatik metodları kullanmıştır. Sosyometrik test, insanın kendi yaratılcılığının ortaya çıkması içn yardımcı egoları seçmesine imkân verir. Psiko-dram, incelenen kişinin anket sorularına hazırlıksız cevap vermesi, sosyo-dram ise; kişinin belirli bir rolü aynamasıdır.Sosyometrik incelemelerde, sosyogramlar (grafikler) yardımıyla, sosyal münasebetleri ve yapıları, sosyo-metrisler ve matematik, istatistikî örneklerle matris hesaplamasının tasvir ve analiz edilmesi imkânı sağlar. (Kösemihal N. Ş, 1974, Kurtkan, A., 1978, Jary, D. and Ji, 1991)
Medicine and Hematology Glossary

precocious puberty

(Medicine and Hematology Glossary) :
erken puberte