odun


Results for "odun"

Dictionary of Economics

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FON TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Tasarruf ve gelirleri, harcama ve yatırımları için yaterli olmayan ekonomik birimlerin yaptıkları fon talebidir. Bireyler, devlet organları, işletmeler fon talebinde bulunan ekonomik birimlerin başında gelmektedirler.
Dictionary of Economics

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FONLAR TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
Esas olarak İsveçli iktisatçı K.Wicksel ve İngiliz iktisatçı D.H.Robertson tarafından geliştirilen ve faiz oranının belirlenmesini ödünç verilebilir fonların arz ve talebine bağlı olarak açıklayan teori. Para arzının da faiz oranına duyarlı olduğu görüşünden hareket edilerek oluşturulan teoriye göre, ödünç verilebilir fonlar talebine etki eden faktörler şunlardır:- Tüketim kredisi sağlamak,- Eskimiş sabit tesisleri yenilemek,- Yeni tesisler kurmak,- Likidite tercihinin etkisi ile elde hazır para tutmak.Ödünç verilebilir fonlar arzı ise şu kaynaklardan beslenmektedir:-Gelirlerden yapılan tasarruflar,-Daha önce tasarruf edilmiş, fakat işletilmeden tutulan para gömüleme,-Firmaalır amortisman için ayırdıkları paralar,-Emisyon kurumunun ve bankaların oluşturdukları satınalma gücü.Faiz haddinin yükselmesi yeni tasarrufları ve gömülüm parayı piyasaya çıkartacak, diğer taraftan bankaların kredi hacmini arttıracaktır.Ödünç verilebilir fonlar teorisi aşağıdaki şekil yardımıyla açıklanabilir.(ŞEKİL VAR!!! ORİJİNAL KİTAPTAKİ SAYFASI 249)Şekilde ödünç verilebilir fon arzı ve talebi yatay eksende, faiz oranı (r) dikey eksende gösterilmiştir. i eğrisi ödünç verilebilir fon talebini, s eğrisi ise faiz oranına duyarlı tasarrufları.AM emisyon kurumu ve bankaların oluşturdukları yeni satınalma goücünü belirtmektedir. Gömülenmiş paranın piyasaya çıkmasıyla toplam arz miktarı S+M+H eğrisi ile gösterilmiştir. Faiz haddi, fon arz ve talebinin kesiştiği noktada oluşmuştur. Bu oran K.Wicksell tarafından Doğal Faiz Oranı olarak tanımlanmıştır. Eğer piyasa faiz oranı doğal faiz oranı altında belirlenmişse, ödünç verilebilir fon talebi, fon arzını aşacak ve ekonomide enflasyonist baskı doğacaktır.
Dictionary of Economics

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FONLAR TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
Faiz oranlarını, ödünç verilebilir fonların arz ve talebi doğrultusunda belirleyen teoridir. Wicksel ve Robertson adlı iki iktisatçıya tarafından geliştirilen bu teoriye göre, ödünç verilebilir fonlar arzı, tasarruf ve para stokundan meydana gelen değişiklikler toplamına eşittir. Ödünç verilebilir fonlar talebini ise yatırım finansmanı belirler.
Turkish - French Dictionary

ödünç vermek

(Turkish - French Dictionary) :
preter
Turkish - German Dictionary

ödünç vermek

(Turkish - German Dictionary) :
borgen, leihen.