okul


"okul" Kelimesi için arama sonuçları

İqtisadiyyat Sözlüğü

MANCHESTER OKULU

(İqtisadiyyat Sözlüğü) :
Serbest müdahale düşüncesi ve liberal iktisat ilkelerini savunan kişilerin 19. yüzyılda İngilterede oluºturduklari akımın adı. Özellikle 1820-1860 yılları arasındaki dönmde İngilterede hububat yasasına karşı yürütülen propaganda faaliyetleri süresince etkil olmuştur. Hububattan alınan günrük vergilerinin kaldırılmasını, sanayinin kayıtlara bğlı tutulmasını ve fabrikalardaki çalışma koşullarına kanuni müdahale yapılmasını savunan okulun önde gelen kişileri Richard Cobden ve John Brightdır.
İqtisadiyyat Sözlüğü

KLASİK OKUL

(İqtisadiyyat Sözlüğü) :
Adam Smith ile batlayarak David Ricardo ile devam eder.
İqtisadiyyat Sözlüğü

ÇOKULUSLU ŞİRKETLER

(İqtisadiyyat Sözlüğü) :
Birden çok ülkede faaliyette bulunan, kendi ülkeleri dışında üretim faaliyetlerini sürdüren şirketlerdir. Çok uluslu şirketler genellikle dünya pazarları için üretim yaparlar ve gelişme stratejilerine bir ülkeye göre değil, dünya çapında yaparlar.
İqtisadiyyat Sözlüğü

NEO-KLASİK OKUL

(İqtisadiyyat Sözlüğü) :
1870-1920 yılları arasında, klasik değer teorisi dışında klasik iktisatçıların görüş ve ideolojilerini benimseyen iktisatçıların okudukları okuldur. Neoklasikler, mikro ekonomiye önem vermiş, fayda ve kâr maksimizasyonundan hareket ederek arz-talep mekanizması içinde denge, çıktı ve fiyat dağılımını incelemişlerdir.
Tibb və Hematologiya Sözlüğü

OKULOMOTORYUS

(Tibb və Hematologiya Sözlüğü) :
Gözü hareket ettiren sinirlerden birisidir.(3.kafa çifti Nervus Oculomotorius)