olay


Results for "olay"

Names Dictionary

OLAY

(Names Dictionary) :
Erkek ismi.Vaka
Meteorological Glossary

OLAY

(Meteorological Glossary) :
(PHENOMENON) [i]Meteorolojide, acayip görünüşlü gökyüzü, aşırı yağış, çok düşük sıcaklık, yüksek basınç ve fırtına gibi nadiren görülen hava durumlarının şiddetliliğini vurgulamak amacıyla veya gök gürültüsü, hale, sis ve şeffaf buz gibi az görülen olayları belirtmede kullanılan bir terim.
Turkish - English dictionary

olay

(Turkish - English dictionary) :
1. event, occurrence. 2. unusual event, incident. 3. phenomenon. çıkarmak to make trouble, cause trouble. lar dizisi 1. sequence of events. 2. lit. plot.
Philosophical Dictionary

Olay.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Hadise, Fr. Phenomene, Al. Phaenomen, İng. Phaenomenon, İt. Fenomeno). Görünüş... Olay (fenomen) deyimi gerçek anlamda numen deyimi karşılığıdır. Alman düşünürü Kant (1724-1804) nesnenin kendisiyle (numen) görünüşünü birbirinden ayırmış ve bilgimziin nesnenin kendisinin asla bilinemeyeceğini ileri sürmüştür. Bu anlamda görünü deyimiyle karşılanması daha uygun olan fenomen, genellikle dışımızda bulunan ve deney konusu olabilen her şeydir. Bu anlamda olay, doğal ve toplumsal bütün olguları kapsar. İnsanın çevresindeki âlem bir fenomenler topluluğudur ve bütün fenomenler evrensel bir bağlılık içinde birbirlerini karşılıklı olarak belirlemektedirler. bkz. Numen, Biçim ve Öz., Eleştiricilik, Bilinemezcilik, Olaybilim.
Turkish - English dictionary

olaybilim

(Turkish - English dictionary) :
phil. phenomenology.