ordu


Results for "ordu"

Ottoman - Turkish Dictionary

ORDU

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
t. Bir devletin dinini, namusunu, vatan ve istiklâlini her çeşit yabancı taarruz ve tecavüzüne karşı koruyan askerî en büyük üç kuvvetten biri. Hava Ordusu, Deniz Ordusu, Kara Ordusu gibi. * En büyük askerî birlik. * Aynı iman ve düşünce sahiplerinin faaliyette olanlarının hepsi. (Maarif Ordusu, İlim Ordusu gibi mecazî olarak da söylenir.)
Dream Dictionary of Phrase

ORDU

(Dream Dictionary of Phrase) :
Allahü Teala'nın gayb ordularına, O'nun rahmet ve azap meleklerine; müminler için ilahi nusrete, kafir ve zalimler için intikama; Askeri kütüğe isminin yazıldığını görmek yeterli derecede rızık ve hayra, Ordunun bir askeri olduğunu görmek üzüntü ve kederre, hasta ise vefat etmeye, orduda görev ve rütbesi olduğunu görmek ziyade hayır ve iyiliklere, Askere gitmek yahut asker olduğunu görmek hastanın ölümüne, Askerleri toplu halde görmek haklı olanların zafer ve sevincine, Askerlerin az olduğunu görmek kurtuluş ve zafere, Askeri silahlı ve techizatlı olarak görmek kişinin din ve dünya güzelliğine, Yemen, Şam yahut Irak yahut başka bir tarafından ordunun geldiğini görmek bir şeyin bereketeni gidermeye, söz ve işte ihtilafa düşmeye, Düşman ordusunu çok, müslüman ordusunu az olarak görmek, gerçek hayatta müslümanların galip gelmelerine, Sayısı belli olan ordu kesin zafere; Sayıları yüz olan asker, Hakk Teala'nın her yüz senede bir dünyada ihdas ettiği şeye; Yüz, üç ya da beş bin veya yirmi bin asker zafer ve müjdeye, Bin abker görmek Kadir Gecesini bilerek ihya etmeye, Askerlerle birlikte peygamber, elik ya da alim birini görmek zafer ve nusrete, Bir yerleşim alanına ya da bir bölgeye askerlerin topluca girmesi yağmur yağmasına, Düşman askerlerinin bir yere girerek orada çapulculuk yaptığını görmesi, istila edilen yerden çabuk çıkmalarına, Düşman ordusunun bir yere düzenli olarak girdiğini ve adaletle idare ettiğini görmek, istilanin bir süre devam etmesine; Gayr-i nizami ve düzensiz ordu ülke ve devlet y
Turkish - English dictionary

ordu

(Turkish - English dictionary) :
army.
Ottoman - Turkish Dictionary

ORDU (URDU) DİLİ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Pakistan'da Müslümanların konuştukları Arapça, Türkçe, Farsça ve Hintçeden müteşekkil olan dil.
Dictionary of Economics

ORDU KAİMELERİ

(Dictionary of Economics) :
Kırım Savaşında tedavüle çıkarılan Osmanlı paraları. Bu kaimeler odu birliklerinin bulundukları bölgelerde tedavül etmek üzere bastırılmıştır. Tanzimat kaimelerinin acı tecrübesi unutulmadığından halk başlangıçta bunları güvensizlikle karşılamıştır. Kaimelerin sarraflarda % 30 eksiğine bozdurulduğu görülmüş, bunun üzerine devlet, açık piyasa işlemleri ile paranın değerini korumaya yönelmiştir. Bu işlemler sonunda altına oranla % 10 eksiğine geçen Ordu Kaimeleri zaferden sonra itfa edilmiştir. Piyasada sadece Tanzimat Kaimelerinin itfa edilmemiş bakiyesi kalmıştır.