ordu


Results for "ordu"

Dictionary of Economics

YEDEK SANAYİ ORDUSU

(Dictionary of Economics) :
Kapitalizm ilerledikçe, işgücü talebi sermaye birikimine orantılı olarak artmadığı için ortaya çıkan işsizler. Marxın kullanmış olduğu bir terimdir. Marxa teknolojik iºsizligin artması sonucu, işsiz işçiler ordusunun her gün biraz daha büyüyeceğini idda etmektedir. Bu durum ise birçok bakımlardan ücretleri aşağıya doğru itecektir. İşsizliğin oluşturduğu baskı, istihdam edilenlerin daha fazla emek sağlamalarına yol açacaktır. Bu suretle emek arzı bir anlamda işçi arzından müstakil olmaktadır.
Dream Dictionary of Phrase

ORDU

(Dream Dictionary of Phrase) :
Allahü Teala'nın gayb ordularına, O'nun rahmet ve azap meleklerine; müminler için ilahi nusrete, kafir ve zalimler için intikama; Askeri kütüğe isminin yazıldığını görmek yeterli derecede rızık ve hayra, Ordunun bir askeri olduğunu görmek üzüntü ve kederre, hasta ise vefat etmeye, orduda görev ve rütbesi olduğunu görmek ziyade hayır ve iyiliklere, Askere gitmek yahut asker olduğunu görmek hastanın ölümüne, Askerleri toplu halde görmek haklı olanların zafer ve sevincine, Askerlerin az olduğunu görmek kurtuluş ve zafere, Askeri silahlı ve techizatlı olarak görmek kişinin din ve dünya güzelliğine, Yemen, Şam yahut Irak yahut başka bir tarafından ordunun geldiğini görmek bir şeyin bereketeni gidermeye, söz ve işte ihtilafa düşmeye, Düşman ordusunu çok, müslüman ordusunu az olarak görmek, gerçek hayatta müslümanların galip gelmelerine, Sayısı belli olan ordu kesin zafere; Sayıları yüz olan asker, Hakk Teala'nın her yüz senede bir dünyada ihdas ettiği şeye; Yüz, üç ya da beş bin veya yirmi bin asker zafer ve müjdeye, Bin abker görmek Kadir Gecesini bilerek ihya etmeye, Askerlerle birlikte peygamber, elik ya da alim birini görmek zafer ve nusrete, Bir yerleşim alanına ya da bir bölgeye askerlerin topluca girmesi yağmur yağmasına, Düşman askerlerinin bir yere girerek orada çapulculuk yaptığını görmesi, istila edilen yerden çabuk çıkmalarına, Düşman ordusunun bir yere düzenli olarak girdiğini ve adaletle idare ettiğini görmek, istilanin bir süre devam etmesine; Gayr-i nizami ve düzensiz ordu ülke ve devlet y
Islamic Glossary

Duâ Ordusu

(Islamic Glossary) :
Sıkıntı ve darda kalan müslümanlara duâları ile yardımda bulunan Allahü teâlânın sevgilikulları, velîler.İmrân sûresinin yüz yirmi altıncı âyetinde ve Enfâl sûresinde meâlen; "Yardım, ancak veyalnız Allah'tandır" buyruldu. Bu yardıma, duâ ordusu vâsıtası ile kavuşulur. Ayrıca duâ,kazâyı def'eder, uzaklaştırır. Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem; "Kazâ, ancak ve yalnızduâ ile durdurulur" buyurdu. Duâ ordusunun askerleri, gazâ ordusu askerlerinin rûhu gibidir.Gazâ ordusunun askerleri, onların kalbleri, bedenleridir. O hâlde gazâ ordusunun askeri, duâordusu olmadıkça iş başaramaz. (İmâm-ı Rabbânî)Gazâ ordusu, duâ ordusunun yardımına muhtâcdır. İhlâs ile yapılan duâ muhakkak kabûlolur. (Hadîmî)
Islamic Glossary

Gazâ Ordusu

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın rızâsı için O'nun dînini yaymak, din, nâmus ve vatanı korumak içindüşmanla savaşan müslüman askerler.Gazâ ordusu, duâ ordusuna muhtaçtır. (İmâm-ı Rabbânî)
English - Turkish Dictionary

corduroy

(English - Turkish Dictionary) :
i. (fitilli) kadife. s. fitilli kadifeden yapılmış.