ortak


Results for "ortak"

Dictionary of Economics

BAĞLI ORTAKLIK

(Dictionary of Economics) :
Mali bakımdan ana ortaklığa bağlı firma. Ana ortaklık genel kurulda kararları istediği yönde çıkarabilecek oya sahiptir, dolayısıyla bağlı ortaklığı kontrol eder.
Dictionary of Economics

GELİR ORTAKLIĞI SENEDİ

(Dictionary of Economics) :
Faiz ödemeyip, belirli bir gelire ortaklık ederek gelir payı ödeyen gelir ortaklığı senetleri, diğer borç senetlerinden farklılık taşır. Enflasyona paralel olarak gelir payının artmasını öngören bu senetlerde gelir payı gitgide artar. Türkiyede 1985 yılında sunulan Köprü Gelir Ortaklığı senetlerinin A tiplerinde son yıl net verim yüzde 100ü aşmıştır.
Dictionary of Economics

HALKA AÇIK ANONİM ORTAKLIK HALK BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1938de kuruldu. Amacı esnaf, küçük sanat erbabı ve küçük sanayicilerin mesleki ihtiyaç kredilerini sağlamaktır. 1964 yılında iktisadi devlet kuruluşu olmuştur. Sermayesinin yüzde yetmiş sekizi Maliye Bakanlığına, yüzde onu belediyelere, kalanı da bankalara ve öteki şahıslara aittir.
Dictionary of Economics

MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI

(Dictionary of Economics) :
Menkul Kıymet Portföyü işletmek üzere kurulan ortaklıklar. Sermaye piyasasın ayardımcı kuruluşlardan biri olan bu ortaklıklar, sermaye Piyasası Kanununun 33-34. maddelerine göre düzenlenmişlerdir. Kayıtlı sermaye düzenin ibenimseyen bu ortaklıklar menkul kıymet işleten anonim şirket statüsündedirler. Bunun dışında ne tür faaliyet yapacakları Maliye Bakanlığı yetkisindedir. Tüzük değişikliğini dahi Maliye Bakanlığının onayladığı bu ortaklıklar sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen değerdeki tutarın üstünde taşınmaz mal edinemezler. Tek başına yatırım yapma bilgi ve bercerisine, zamanına sahip olamayan küçük tasarruf sahiplerinin bu ortaklıklar sayesinde diğer birikimcilerle birleşerek, uzman kişilerin denetiminde kollektif yatırım gerçekleştirmeleri mümkün olmaktadır. Yatırım ortaklıkları, ermaye ve yedek akçe toplamlarının % 20sinden fazlasını, belirli bir diğer ortaklığın menkul değerinde kullanamazlar.
Dictionary of Economics

ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI

(Dictionary of Economics) :
1960da Guatemala, El Salvador, Honduras ve Nikaraguanın imzadığı, 1961de yürürlüğee giren anlaşmayla kurulan örgüt. Örgüte Temmuz 1962de Kosta rika da katılmıştır. Kısa adı CACM olan örgütün merkezi El Salvadorun baºkenti San Salvadordur. CACM bünyesinde 1966 Haziranına kadar ticaretin serbestleştirilmesi bekleniyordu. Orta Amerika ülkelerinde sanayi yatırımlarını yapılmasını ve bu ülkelerin ekonomilerinin çeşitlendirilmesini amaçlayan CACM beklentileri karşılayacak ölçüde başarılı olamamıştır. Üye ülkeler arasında işgücünün serbest dolaşımı konusunda anlaşma sağlanamadığı gibi, Hondurasta yaºayan El Salvadorlu işçilere kötü davranıldığına ilişkin haberler, 1969da iki ülke arasında savaş çıkmasına yol açmıştır. Diğer taraftan tarımsal ürünlere ilişkin bir ortak pazarlaşması imzalanmamış, 1969da Nikaragua, 1970de de Honduras Orta Amerika ülkelerinden yapılan ithalata yeniden Gümrük Vergisi koymuştur. 1971de Kosta Rica benzer uygulamaya giderken, 1970 sonunda Honduras birlikten ayrılmıştır. Örgüt 1980 ortalarından itibaren üye ülkelerdeki siyasal iktidarsızlık, şiddet olayları ve çatışmalar nedeniyle, zaten azalmış olan etkisini iyice yitirmişti.