oso


Results for "oso"

Meteorological Glossary

DROSOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(DROSOMETER) [i]Yerde biriken çiğ miktarını belirlemek ve ölçmekte kullanılan bir alet. Bu alet tam olarak yer yüzü üzerinde doğal bir ortamda olabilecek çiğ olayını ve miktarını vermese de genel bir bilgi vermesi açısından önemlidir.
Meteorological Glossary

İZODROSOTERM

(Meteorological Glossary) :
(ISODROSOTHERM) [i]Hava haritalarında eş 'çiğ noktası' değerine sahip noktalarını birleştiren çizgi.
Meteorological Glossary

KOSOVA

(Meteorological Glossary) :
(KOSAVA) [i]Belgrat'ın güney doğusunda bulunan Danube'de oluşan dar vadi rüzgarlarına verilen yerel isim.
Meteorological Glossary

RADYOSONDE

(Meteorological Glossary) :
(RADIOSONDE) [i]Yüksek seviyelerdeki basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi elemanlarının değerlerini belirlemede kullanılan aletlerle donatılmış, elde ettiği bilgileri radyo sinyalleri aracılığıyla yer istasyonuna ileten alete verilen isim. Radyosondeler bir balon yardımıyla atmosferin 15 ile 18. kilometresine kadar taşınır ve bu uçuş boyunca ölçümlenen basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi meteorolojik değerler yer istasyonuna radyo sinyalleri ile sürekli gönderilir. Balonun atmosferin üst seviyelerinde patlamasından sonra alet bir paraşüt yardımıyla yere düşer. Yer istasyonunda toplanan bilgiler radyosonde gözlemi (RAOB) olarak kodlanır. Radyosonde aleti ucuna bağlandığı balon tarafından eğer kuvvetli rüzgar veya yağış bulutu yoksa daha yüksek seviyelere kadar kolaylıkla taşınabilir.
Meteorological Glossary

RAOB/RADYOSONDA GÖZLEMİ

(Meteorological Glossary) :
(RAOB) [k]Yüksek seviyelerdeki basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi elemanlarının değerlerini belirlemede kullanılan aletlerle donatılmış, elde ettiği bilgileri radyo sinyalleri aracılığıyla yer istasyonuna ileten alete radyosonde denir. Radyosondeler bir balon yardımıyla atmosferin 15 ile 18. kilometresine kadar taşınır ve bu uçuş boyunca ölçümlenen basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi meteorolojik değerler yer istasyonuna radyo sinyalleri ile sürekli gönderilir. Balonun atmosferin üst seviyelerinde patlamasından sonra alet bir paraşüt yardımıyla yere düşer. Yer istasyonunda toplanan bilgiler radyosonde gözlemi (RAOB) olarak kodlanır. Radyosonde aleti ucuna bağlandığı balon tarafından eğer kuvvetli rüzgar veya yağış bulutu yoksa daha yüksek seviyelere kadar kolaylıkla taşınabilir.