otomatik


Results for "otomatik"

Ottoman - Turkish Dictionary

OTOMATİK

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Kurularak veya vakti gelince harekete geçen, işleyen.
Turkish - English dictionary

otomatik

(Turkish - English dictionary) :
1. automatic. 2. system in which electric lights (usually those of a hallway or stairway) are turned on manually and turned off automatically; the button controlling such a system.
Dictionary of Economics

OTOMATİK DENKLEŞME

(Dictionary of Economics) :
Dış Ödemeler Bilançosundaki dengesizliklerin (açık ya da fazla) hükümet müdahalesini ve iktisat politikalarının uygulanmasını gerektirmeden, sistemin içindeki mekanizmalar aracılığıyla giderilmesi. Otomatik denkleşmenin tarih boyunca çeşitli yollarla gerçekleştiği savunulmuştur. Bunların ilki altın standardında fiyat mekanizmasının aracılığıyla gerçekleşen denkleşmedir ve iki temel varsayıma dayanır; a) Ülkenin para arzı altın ve altın tarafından desteklenen banknotlardan oluşur. b) Ülkenin para arzındaki bir azalma, paranın miktar kuramına uygun olarak fiyatlar düzeyinin düşmesine, artma ise yükselmesine neden olur. Bu koşullar altında ödemeler bilançosu açık veren ülkede para arzı azalır ve fiyatlar genel düzeyi düşer, bu ise ihracatın artmasına, ithalatın düşmesine yol açarak, dış açığın giderilmesi sağlanır.Serbest kur sisteminde bir dış açığın, ülke parasının değerinin azalmasına neden olarak, dış fazlanın ise, ülke parasının değerlenmesine yol açarak dış dengesizliğin kendiliğinden giderilebileceği savunulur.Otomatik dış denge mekanizmasının üçüncü gerçekleşme yolu gelir hareketleridir. Burada Keynezyen analize uygun olarak ihracattaki bağımsız artışlar milli gelir düzeyini yükseltir. Gelir düzeyinin yükselmesi marjinal ithalat eğilimine bağlı olarak ithalat harcamalarını artırır ve bu yolla ldış fazla giderilir. İhracatın azalması ise, gelir düzeyinin düşmesine ve yine marjinal ithalat eğilimine bağlı olarak ithalatın azalmasına neden olacak, bu yolla dış açık giderilecektir.
Meteorological Glossary

OTOMATİK İSTASYON

(Meteorological Glossary) :
(AUTOMATIC STATION) [i]Meteorolojik faktörlerin ölçümünde ve gözlemlenmesinde insana gerek duyulmaksızın, otomatik cihazlarların kullanılmasıdır.
Dictionary of Economics

OTOMATİK İSTİKRAR SAĞLAYICILAR

(Dictionary of Economics) :
Ekonominin bünyesinde varolan ve konjonktür hareketlerini hafifleten istikrar güçleri. Otomatik stabilizatör olarak da adlandırılır. Ekonomilerin kendiliğinden düzenlenmesinde önemli rol oynayan stabilizatörlerin, istikrar oluşturucu etkilerinin ortaya çıkmasında hiçbir idari, hukuki, ekonomik istikrar düzenlemeye gerek yoktur. Özellikle kısa dönemdeki ekonomik dalgalanmaların giderilmesinde etkili olan ekonomik stabilizatörlerin başlıcaları şunlardır; vergi hasılatındaki artan oranlıktan kaynaklanan değişmeler, işsizlik sigortası primleri ve işsizlik yardımları, bütçe açık ve fazlaları, stoklarda artış ve azalmalar.