para


Results for "para"

Dictionary of Economics

PARA TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir ülkede, belirli bir dönem içerisinde kişilerin ekonomik varlıklarını para olarak ellerinde bulundurma arzularıdır. Para talebi ile kişiler ellerindeki paraları başka varlıklara dönüştürebilirler.
Dictionary of Economics

PARA TÜRLERİ

(Dictionary of Economics) :
Başlıca para türleri şunlardır: I) Mal Para, kendi özdeğeri yani içindeki değerli maden miktarı, resmi değerine eşit olan ödeme aracı. Altın sikkeler bunların klasik örneğidir. II) Temsili Para; Kıymetli madene çevrilebilir ödeme araçları. Altın standardında ve çift metal sistemlerinde merkez bankalarının çıkardıkları banknotlar temsili para idi. III) Ufaklık Para; İçindeki madenin değeri, satınalma gücünden az olan ve küçük ödemelerde kullanılan paralar. IV) Piyat-Para; Kağıt para veya kaime olarak da adlandırılan bu ödeme araçlarının değerini garanti eden kıymetli maden karşılığı yoktur. Bunların devletin kanun kuvvetleri ile destelendiği ve alışkanlıkla tedavül edilen paralardır. Günümüzde kullanılan paralar bu tür paradır. V) Konvertibl Para; Talep edildiğinde kıymetli madene ya da dövize çevrilebilen paralar. VI) Kaydi Para; Efektif karakterde olmayan satınalma gücü. Hesaptan hesaba nakil yoluyla ve çek keşidesi ile tedavül eder.
Dictionary of Economics

PARA VE KREDİ KURULU

(Dictionary of Economics) :
1980 istikrar programı çerçevsinde para ve kredi politikasının uygulanmasında koordinasyonu sağlamak, destekleme fiyatları konusunda önerilerde bulunmak, ihracatta fiyat istikrar fonu ile ithilatta alınacak teminat ve fonları saptamak amacı ile oluşturulan kuru. 30 Aralık 1983te Bakanlar Kurulu kararı ile bileşimi yendien düzenlenen Para Kredi Kurulu (PKK), başbakanın görevlendirdiği bir devlet bakanının başkanlığında, Maliye ve Gümrük Bakanı, DPT Müsteşarı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı, T.C. Merkez Bankası Başkanı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müsteşarlarından oluşmaktadır. Kurulun sekreterlik görevi DPT Müsteşarlığı Genel Sekreterliğince yürütülür.
Turkish - Kurdish Dictionary

para yardımı

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
berarî.
Turkish - German Dictionary

para yatırmak

(Turkish - German Dictionary) :
nilMT Symbol;System;MS Shell Dlg;