para


Results for "para"

Azerbaijani - Turkish Dictionary

para

(Azerbaijani - Turkish Dictionary) :
bir parça ,yarım, bir şeyin yarısı
Dictionary of Economics

PARA

(Dictionary of Economics) :
Malların alım ve satımında kullanılan değişim aracı. Fiyatlarla değerleri ifade eden bir araç olan para, insanlar ve ülkeler arasında el değiştirerek ticari faaliyetlerin yürütülmesini sağlar. Aynı zamanda temel servet ölçüdür. İktisat teorisinde para kavramının önemli bir yeri vardır. Taşıma ve ölçme kolaylığı sağlamak gibi özellikleri bulunan paranın asıl önemi, biçiminden ve yapıldığı madenden çok, mal ve hizmet alımında herkesin benimsediği bir ödeme aracı olmasında yatar. Paranın da diğer mallar gibi üretilip, piyasaya arzedilmesi ve talep edilmesine karşılık, onu diğer mallardan ayıran temel özelliklerinden biri, bir mübadele aracı olmasıdır. Ayrıca diğer malların tüketilerek son bulma özelliklerine karşılık para ekonomide tekrar kullanılmak üzere kalır ve dolaşır. Eskiden aralarında deniz kabuğu, boncuk ve taşın da bulunduğu değeri olan çeşitli mallar para olarak kullanılmıştır. Ancak 17. yy.dan beri temel para biçimleri metal para, kağıt para ve kaydi paradır. (Ayrıca bk. Paranın Fonksiyonları)
Dictionary of Economics

PARA

(Dictionary of Economics) :
Mal ve hizmetlerin satın alınmasını sağlayan, mübadele aracı olan hazır bir satınalma gücüdür. Para sayesinde, ekonomide mallar kolayca el değiştirirler.
Medicine and Hematology Glossary

PARA

(Medicine and Hematology Glossary) :
Yanında, yan. Örn. (Para-aortik aortun yanında)
Dream Dictionary of Phrase

PARA

(Dream Dictionary of Phrase) :
İzüntü ve kedere, bayağı rızka ve darlığa; gösterişe, üzüntü veren söze, sıkıntı doğuran davranışa; Para bazen dostlarla görüşmeye, sıkıntıdan sonra rahata ermeye, sözün tükendiği yerde maddi imkanların devreye girmesine; Gümüş para yutup abdest bozarkenn para çıkarıdığını görmek zındıklığa Altın yutup para çıkardığını görmek, imandan sonra küfre düşmeye, Sarık yahut şapkası içinde para görmek abdest bozmaya, İzerinde kutsal ifadelerin yazılı bulunduğu paraları görmek, şiir ve musikiyi Kur'an'a tercih etmeye delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; Para Cüzdanı, Darphane, Paralı Kimse.)