patlama


Results for "patlama"

Environmental Glossary

YOSUN PATLAMASI

(Environmental Glossary) :
[ Algal bloom ] Su kaynaklarının çeşitli atıklar ve akıntılar yoluyla besleyiciler, özellikle nitratlar ve fosfatlar yönünden zenginleşmesi sonucu içlerindeki su yosunlarının hızla serpilip gelişmesi.
Meteorological Glossary

AŞAĞI YÖNLÜ HAVA PATLAMASI

(Meteorological Glossary) :
(DOWNBURST) [i]Oraj veya sağanaktan kaynaklanan kuvvetli ve aşağıya doğru olan lokal hava hareketi. Serin veya soğuk havanın dışarıya doğru gerçekleşen bu patlaması , yer ve yere yakın seviyelerde kuvvetli rüzgarla beraber hasar yaratır. Bazen bu hasarların boyutu tornado hasarına benzer. Mikro burst olarak da isimlendirilir.
Meteorological Glossary

BULUT PATLAMASI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUDBURST) [i]Son derece kuvvetli sağanak ve yağmurun aniden başlaması/boşalması. Yağmurun damla şeklinde değil de, sürekli bir akıntı şeklinde olması durumu. Bulut patlamasının nedeni, çok ani ve kuvvetli bir ısınma ile deniz ve okyanus üzerinden çok fazla nem koparılması, çok hızlı dikine yükselme ile oluşan kuvvetli Cb. bulutlarının aniden taşıdığı nemi bırakmasıdır. Bu olayla beraber, dolu, şimşek, yıldırım, gök gürlemesi gibi olaylarda yaşanır.
Meteorological Glossary

GÜNEYLİ PATLAMA

(Meteorological Glossary) :
(SOUTHERLY BUSTER) [i]Avustralya'da güneyden esen soğuk rüzgar. Kuzeyli, sıcak bungun bir havanın arkasından gelen bir sakinlikten sonra geçen bir alçak basınç merkeziyle beraber çok ani olarak başlayan, kuvvetli ve zaman zaman şiddetli güneyli rüzgara verilen isim. Yuvarlanan cumulus bulutları ve kuvvetli yağmur bu rüzgarlara eşlik eder. Bahar ve yaz aylarında sıcaklık aniden düşer.
Meteorological Glossary

MAKROPATLAMA

(Meteorological Glossary) :
(MACROBURST) [i]Etrafındaki 4 kilometre veya daha fazla alanda etkisi hissedilen, geniş, aşağı yönde hava hareketi. Oluşumu bu şekilde olan hasar verici rüzgarlara verilen genel isim.