pota


Results for "pota"

Turkish - Turkish dictionary

POTANSİYEL

(Turkish - Turkish dictionary) :
s. Kullanılmaya hazır güç: Gelişme potansiyeli.
Turkish - English dictionary

potansiyel

(Turkish - English dictionary) :
potential.
Dictionary of Economics

POTANSİYEL DIŞ AÇIK

(Dictionary of Economics) :
Yürürlükteki dış ticaret kısıtlamalarının (Tarife-kota, ithal yasaklar, döviz tahditleri vb.) kaldırılmasından sonra dış ödemeler bilançosunda ortaya çıkabilecek açık. Fiili dış açıkların bu kısıtlamalarla büyük ölçüde frenlenmiş olması halinde, potansiyel dış açıkla fiili dış açık arasındaki fark da büyük olacaktır.
Meteorological Glossary

POTANSİYEL ENERJİ

(Meteorological Glossary) :
(POTENTIAL ENERGY) [i]Bir cismin durumu veya dinamik yapısı nedeniyle, sahip olduğu enerji veya iş yapma kapasitesi. Bir baraj duvarı gerisinde birikmiş olan baraj gölünün durumu veya sıkıştırılmış bir yay dinamik yapısı nedeniyle potansiyel enerjiye sahip nesnelerdir. Potansiyel enerji, cismi, cismin potansiyel enerjisinin sıfır olduğu standart durumdan halihazır duruma getirmek için gerekli olan iş miktarı ile ölçülür.
Meteorological Glossary

POTANSİYEL GRADYAN/SIKIŞMA

(Meteorological Glossary) :
(POTENTIAL GRADIENT) [i]Atmosferik potansiyel gradyan, birbirine dikey olarak konmuş ve birbirlerinden birim uzaklıkta ayrılmış iki nokta arasındaki elektrik potansiyel farkıdır. Potansiyel gradyan volts/metre (v/m) ile gösterilir ve aşağıya doğru yönelmiş olması durumunda pozitif değer alır. Yüzey potansiyeli gradyanı ise, yerden bir metre yukarıda bir iletici ile yer arasındaki potansiyel farkı olup en doğru şekilde ölçümlenen atmosferik elektrik etmenidir.