pozitif


Results for "pozitif"

Ottoman - Turkish Dictionary

POZİTİF

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Tecrübe neticesine dayanan, müsbet, isbatlı. Negatifin zıddı.
Turkish - English dictionary

pozitif

(Turkish - English dictionary) :
positive. film positive film. görüntü phot. positive image, positive picture.
Dictionary of Economics

POZİTİF İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
İktisat ilminin ne olması gerektiği ile değil de, ne olduğu ile ilgili kısmı. Pozitif iktisat ilmi olayları ve insanların karar ve davranışlarını objektif bir gözle inceleyerek, bunları bilimsel kurallara bağlamaya çalışır. Örneğin faiz oranları yükseldiğinde, para talebi düşer, yatırımlar arttığında ulusal gelir yükselir, firmalar karın maksimum olduğu noktaya kadar üretimlerini arttırırlar şeklindeki genellemeler pozitif iktisat teorisi içinde yer alır. Olaylar arasında sebep-sonuç ilişkileri arayan pozitif iktisat teorisinin ulaştığı sonuçları test etmek, yani uygulamada ortaya çıkan olayların onu doğrulayıp doğrulamadığını göstermek mümkündür. Pozitif iktisat teorisinin bu objektif ve tarafsız tutumuna karşılık normatif iktisat teorisi subjektif değeryargılarına yer vererek, neyin ne olması gerektiğini ortaya koymaya çalışır. İşsizlik azaltılmaladır, devlet ekonomiye müdahale etmemelidir gibi yargılar genellikle normatif iktisat teorisi kapsamı içinde yer alır. (Ayrıca, bk. Normal İktisat)
Dictionary of Economics

POZİTİF İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
İktisat ilminin olayları ve kişilerin davranışlarını objektif olarak gözlemlediği ve buna bağlı olarak kararlar aldığı iktisat türüdür.
Meteorological Glossary

POZİTİF VORTISİTİ ADVEKSİYONU

(Meteorological Glossary) :
(POSITIVE VORTICITY ADVECTION) [i]Bir bölgeye, bir alana, atmosfer rotasyonunun yüksek değerde vortisiti taşıması. Pozitif vortisiti adveksiyonu, siklonik dönüş ve onun meydana getirdiği yukarı doğru hava hareketi sonucunda oluşur. Bu tip özellikleri taşıyan yerlerde her zaman oraj potansiyeli vardır. Negatif vortisiti adveksiyonunun tersidir.