prens


Results for "prens"

Philosophical Dictionary

Prensip.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. İlke.
Chemical Dictionary,

Pauli prensibi

(Chemical Dictionary,) :
Bir atomda dört quantum sayılarda birbirinin tamamen aynı olan iki elektron bulunamaz.
Sociological Dictionary

SABAHATTİN, Prens [1878-1948]:

(Sociological Dictionary) :
Prens Sabahattin, Edmons Demolins'in toplumları communautaire (bütüncü) ve particuloriste (fertçi) olarak ikiye ayıran sınıflamasını iştiraki ve infiradı kavramlarıyla karşılaştırarak iki açıdan ele almıştır. Sabahattin toplumumuzda ferdî kabiliyetin ve şahsî teebbüs ruhunun gelişememesini cemaatçı bir yapıya sahip olmamıza bağlamıştır.Prens Sabahattin'e göre, cemaatçı yapının terbiyesi atıl bir terbiye olup; cemaathayatı "maddi çalışmanın gevşekliğinden meydana gelmekte ve fertleri retimden ziyde tüketime yönelttiğinden; şahsiyet ve sosyal kabileyetlerin gelimesine engel olmaktadır. Bundan dolayı ferdi, aileye, cemaate,hükümete vs. yani şahısları birbirine bağlayacak dayanak noktalarının daima kendi şahsiyetleri dışında aramaya mahkum eden insanlardan meydana gelmiş basit bir cemiyet ortaya çıkartıyor."Sabahattin'in bu fikirleri iki ana uygulama ile sonuçlanacaktır. Bunlardan birisi aile yapısının ataerkil aile tipinden ferdiyetçi aileye dönüştürülmesidir. Merkeziyetilikten adem-i merkeziyetçi bir idarî yapıya geçlmesi de ikinci durumdur.Problemlerin cevabını din, batılama ve ordunun konumu gibi noktalarda değil, toplumunun yapısında aramıştır. "Science Sociale" okulunun yaklaşımını Osmanlı toplumuna uyarlamaya çalışmış, ancak sosyolojik çözümlemelerle bu sorunların çözümüne ulaşamamıştır.Prens Sabahittin'in başlıca eserleri şunlardır: "Teşebbüs-i Şahsî ve Tevsi-i Mezuniyeti Hakkında Bir İzah", "Teebbüs-i Şahsî ve Adem-i Merkeziyet Hakkında İkinci bir İzah", "Mesleğimiz Hakkında Üçüncü ve Son bir İzah", "Türkiye Nasıl Kurtulabilir".
Dictionary of Economics

MUHASEBE PRENSİPLERİ

(Dictionary of Economics) :
İşletmede para ile ifade edilebilen olayların kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenerek ilgililere sunulması ve sonuçların yorumlanmasını kapsayan faaliyetlerin yürütülmesinde uygulanan kurallardır. Genel kabul görmüş davranış kuralları şeklinde de tanımlanan muhasebe prensiplerinin başlıcaları şunlardır; Paranın ölçü birimi olması prensibi, değerin maliyete eşit olması prensibi, işletmenin bağımsız kişiliği prensibi, işletmenin devamlılığı prensibi, hasılatla maliyetin karşılaştırılması prensibi, dönemsellik prensibi, tamamen açıklama prensibi, sosyal sorumluluk prensibi, yeknesaklık prensibi, uygunluk prensibi. (Ayrıca bk. Muhasebe, Bilanço)
Dictionary of Economics

VERGİLEME PRENSİPLERİ

(Dictionary of Economics) :
Vergiden beklenen fonksiyonların gerçekleşebilmesi için vergilerin seçiminde, tekniğinde ve uygulanmasında gözönünde tutulması gereken hususlar. Adam Smithe göre vergileme prensipleri: 1. Adalet kuralı: Her vatandaş kendi iktidarı (Geliri) oranında devlte masraflarına katılmalıdır. 2. Kesinlik kuralı: Ödeme zamanı, ödeme şekli, ödenecek miktar yükümlü içinde olduğu kadar diğer bütün herse için de açık ve belirli olmalıdır. 3. Uygunluk kuralı: Vergi, yükümlü için en uygun şekilde ve en az rahatsızlık verecek zamanda tahsil olunmaladır. 4. İktisadilik kuralı: Her vergi, hazineye girenin dışında halkın elinden kabili olduğu kadar az bir parça çıkmasını mümkün kılacak ve halkın elinden çıkmasıyla Hazineye girmesi arasında geçecek sürenin kabil olduğu kadar az olmasını sağlayacak bir şekilde tahsil olunmalıdır.