program


Results for "program"

Ottoman - Turkish Dictionary

PROGRAM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Yapılacak işler için önceden hazırlanmış tasarı. Plân.
Dictionary of Economics

ERFURT PROGRAMI

(Dictionary of Economics) :
Alman Sosyalist Partisinin 1891 tarihli toplantısında kabul ettiği program. Kongre Karl Marxı izleyen grubun, Lasalle taraftarlarını yenilgiye uğratmasıyla sonuçlanmıştır.
Dictionary of Economics

MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA

(Dictionary of Economics) :
Matematiksel yöntemlerden yararlanarak karar alma yöntemi. Sayısal olarak ifade edilmesi mümkün farklı seçenekler arasından, karar verici durumda bulunan kişinin en uygun olanını seçmesinde yardımcı olan başlıca matematiksel programlama yöntemleri şunlardır; doğrusal programlama, tamsayılı programlama, doğrusal olmayan programlama, dinamik programlama.
Dictionary of Economics

PARASAL PROGRAM

(Dictionary of Economics) :
Türkiyede T.C. Merkez Bankası tarafından ilk defa hazırlanarak 16 ocak 1990 tarihinde açıklanan program. Merkez Bankasının görveini sadece orta vadede fiyat istikrarını sağlayacak para politikası uygulamak olarak tanımladığı parasal program bu amaca ulaşmak için Merkez Bankasının orta vadede yapmak istediklerini ve uygulamak istediği politikaları kamuoyuna ve karar vericilere açıklamak amacını gütmektedir. Parasal program ile Merkez Bankası bilançosuna ilişkin bazı hedef değerler belirlenmiş ve bankanın ekonomisinin likiditesinin düzenlenmesinde oluşturacağı bir parasal gösterge olarak Merkez Bankası Parası tanımı geliştirilmiştir. (Ayrıca bk. Merkez Bankası Parası).
Dictionary of Economics

PROGRAM BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Devletin kullandığı kaynaklarla bu kaynakların tahsis edildiği işlerin karşılaştırılmasını ve böylece, devlet hizmetlerinin ekonomiye maliyetlerinin tespitini sağlayan bütçe türü. Program bütçe, fonksiyonel bütçenin gelişmiş şeklidir. Program bütçede her bakanlık ve idari kuruluşun yaptığı işler programlara ayrılmaktadır. Programların her biri bir hizmet türü teşkil eder. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı için ilk öğretim, orta öğretim, yüksek öğretim, mesleki ve teknik öğretim vs. birer programdır. Programların ayırdedilmesinde, bakanlık çalışmalarının temel amaçları gözönünde bulundurulur. Temel amaçlara göre ayrılan programlar alt program denen bölümlere ayrılır. Yüksek öğretim programı içinde üniversiteler, yüksek okullar birer alt program teşkil ederler. Onlar da ayrıca kendi içinde bölünürler. Bu bölünme içinde her hizmet türüne isabet eden masraflar tespit edilir. Bu suretle, bu program ve alt programla oluşturulan işlere mukabil yapılan harcamalar görülmüş olur. Program bütçesinden beklenen amacın gerçekleşebilmesi için, geçmiş yıllarda elde edilen sonuçlar ile, gelecek yıllarda beklenen sonuçların da cari yıl bütçesiyle birlikte belirtilmesi gerekir. Program bütçe bu özelliği ile, devletin bir yılı çok aşan bir döneme ait faaliyetlerinin incelenmesine, muhtelif yıllara ait sonuçların karşılaştırılmasına imkan vermektedir.Program bütçe metodu oldukça yenidir ve ilk olarak A.B.D.de uygulanmıştır. Program bütçe deyimi yerine bazen performans bütçe veya iş bütçesi deyimleri de kullanılmaktadır.