program


Results for "program"

Dictionary of Economics

PROGRAM KREDİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Hükümetlerin uluslararası bir finansman kuruluşundan ya da bir başka hükümetten aldıkları, kullanımı belli bir projenin finansmanı ile sanırlandırılmamış olan bir dış yardım türü. Program kredileri genellike ödemeler bilançosu açıklarının kapatılmasında veya ekonominin gereksinme duyduğu ithalatın finansmanında kullanılırlar. Bu fonların kullanımı krediyi alan ülke tarafından belirlendiği için, bu tür krediler proje kredilerine göre daha çok tercih edilir. Krediyi veren ülke açısından ise, kredi kullanımını denetleyebilmesi açısından proje kredileri vermek daha fazla tercih edilen bir durumdur. (Ayrıca bk. Proje Kredileri)
Dictionary of Economics

INTEGRATED PROGRAM FOR COMMODITIES

(Dictionary of Economics) :
BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ MAL PROGRAMI1976 yılında Nairobi'de Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nda, geri kalmış ülkelerin temel madde ihracatından dolayı uğradıkları zararın giderilmesi ve dış ticaret ilişkilerinin bozulmasının önlenmesi amacıyla yapılmış bir programdır.
Dictionary of Economics

LINEAR PROGRAMMING

(Dictionary of Economics) :
DOĞRUSAL PROGLAMLAMABelli sınırlamalar dahilinde, bir probleme optimum çözüm arama tekniklerinden olan matematiksel programlamanın değişkenler arası ilişkinin doğrusal olduğunu varsayarak ekonomiye uygulanmasına verilen addır. Bu programlama genellikle planlama çalışmalarında, optimum kaynak sağlama gibi problemlerin çözümünde kullanılır.
Dictionary of Economics

MATHEMATICAL PROGRAMMING

(Dictionary of Economics) :
MATEMATİKSEL PROGRAMLAMAMatematiksel tekniklerden yararlanmak suretiyle karar alınması yöntemidir. Doğrusal programlama, doğrusal olmayan programlama, tamsayılı programlama, dinamik programlama olarak çeşitlidir.
Dictionary of Economics

PROGRAMME CREDITS

(Dictionary of Economics) :
PROGRAM KREDİLERİBelirli bir projenin finansmanıyla sınırlandırılmamış, kalkınma planı çerçevesinde kullanılabilen dış kredilerdir. Hükümet program kredilerini uluslararası bir finansman kuruluşundan veya başka bir hükümetten alır.