pırasa


Results for "pırasa"

Plants Glossary

aslankuyruğu (yerpırasası)

(Plants Glossary) :
Ballıbabagillerden; bir çeşit bitkidir.Faydası : Ateşi düşürür ve terletir. Vücuda rahatlık verir.
Plants Glossary

pırasa (allium porrum)

(Plants Glossary) :
Zambakgiller familyasından; sebzelik bir bitkidir. Soğanı uzun ve göbeklidir. Yazın ürün almak için ilk baharda veya güz aylarında; kış mevsiminde ürün almak için ise yaz aylarında ekilir. Yurdumuzda kamış pırasası ve kara pırasa denilen çeşidi çok yetiştirilir.Faydası : İdrar söktürür. Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri için faydalıdır. Arı sokmasında da kullanılır.
Recipes Glossary

DOLMALAR-PIRASA DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI500 gram orta yağlı 1. Pırasaların beyaz tarafları dörtkıyma parmak uzunlukta kesilir ve5 adet kalın pırasa haşlanır. Haşlandıktan sonra sudan2 orta boy domates alınır. Bıçakla uzunlamasına1 çay bardağı pirinç çizilir. Teker teker yapraklar3 kaşık yağ halinde ayrılır.Yarım kaşık salça 2. Kıyma, rendelenmiş domates,1 küçük demet ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, küçükmaydanoz bir demet kıyılmış maydanoz,Yeterince tuz, yeterince tuz, biber, bir fincan sukarabiber ile yoğrulur, içinin harcıhazırlanır.3. Altı düz bir tencerede yarımkaşık salça, yağda hafifçe kavrulur.4. Pırasalar açılır, cevizden küçükbirer parça harç alınıp pırasayaprağına uzunlamasına yayılır,sigara gibi parmak kalınlığındasarılır. Elde biraz sıkılarak üçnumaradaki tencereye istif edilir.Üzerine basılacak şekilde su konur.Hafif ateşte pişirilir.
Recipes Glossary

KIYMALI PIRASA

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI250 gram kıyma 1. Bir tencereye yağ, çentilmiş1 kilo pırasa soğan, kıyma konur. Sularını2 adet soğan çekinceye kadar ateşte kavrulur.3 kaşık yağ Salça veya doğranmış domates ilave1 kaşık salça veya 4 edilir. Tekrar birkaç dakika kadaradet domates karıştırılarak kavrulur.1 bardak su 2. Pırasalar ayıklanır, yarım parmakYeterince tuz uzunluğunda doğranır.Yarım limon suyu 3. Kavrulmuş kıymanın içerisinedökülür. Pırasaların renkleridönünceye kadar ateşte yavaş yavaşkarıştırılarak tutulur.4. Sonunda üzerine bir bardak su,tuz, yarım limon suyu konur,pişirilir.
Turkish - English dictionary

pırasa

(Turkish - English dictionary) :
leek. bıyıklı (someone) who has a long, thick, blond mustache.