r


"r" Kelimesi için arama sonuçları

Meteorologiya Sözlüğü

RIAGEM

(Meteorologiya Sözlüğü) :
(FRACTUS) [i]Bulutlarda 'parçalı' anlamına gelen Latince kelime. Oldukça karışık görünüme sahip, düzensiz parçalar şeklindeki bulut kümeleri. Stratus ve Cumulus bulut çeşitlerini tanımlamada ön ek olarak kullanılır. FRIAGEM(FRIAGEM) [i]Brezilya'nın Orta Amazonlarında, Mayıs veya Haziran aylarında 5 veya 6 gün süren, genellikle tek tip ekvatoral iklime güneyli serin rüzgarlarla değişiklik getiren serin hava devresi. Sıcaklıklar bu devrede 4 veya 5 °C düşer. (FRIAGEM) [i]Brezilya'nın Orta Amazonlarında, Mayıs veya Haziran aylarında 5 veya 6 gün süren, genellikle tek tip ekvatoral iklime güneyli serin rüzgarlarla değişiklik getiren serin hava devresi. Sıcaklıklar bu devrede 4 veya 5 °C düşer.
Meteorologiya Sözlüğü

ROFOR

(Meteorologiya Sözlüğü) :
(ROFOR) [k]Uçuş yolunda olan veya olabilecek meteorolojik koşulların rakam kodu halinde verilmeye başlanacağını belirtir önek.
Meteorologiya Sözlüğü

ROKET ŞİMŞEK

(Meteorologiya Sözlüğü) :
(ROCKET LIGHTNING) [i]Şimşek boşalım dağılış hızının gözle takip edilebilecek kadar yavaş olduğu, çok az görülen bir şimşek türü.
Meteorologiya Sözlüğü

ROKETLE SONDA

(Meteorologiya Sözlüğü) :
(ROCKET SOUNDING) [i]Bir roket yardımıyla atmosferin üst seviyelerine gönderilen radyosonde cihazının paraşütle yer doğru düşüşü sırasında gönderdiği sinyallerle düşüş rotası üzerindeki meteorolojik bilgilerin toplanması işlemidir. Roketle yapılan sonda işleminin avantajı balonun ulaşamadığı yüksek seviyelere kadar roketin çıkabilmesi ve atmosferin yüksek seviyeleri hakkında da bilgi toplanabilmesidir. Roket sonda ile elde edilen jeofizik ölçümler arasında atmosferik basınç, hava sıcaklığı, hava yoğunluğu ve bileşenleri, rüzgar, güneş radyasyonu, elektriksel özellikler ve manyetik alan ölçümleri bulunmaktadır.
Meteorologiya Sözlüğü

ROSBY DALGALARI

(Meteorologiya Sözlüğü) :
(ROSSBY WAVES) [i]Yüksek troposferik batılıların ana kuşağı içerisinde, yarı yatay yüzey üzerindeki bir dizi sırt ve trofa verilen isim. Bu dalgalar binlerce kilometre uzunluğa ve belirgin enlemsel genişliğe sahiptir. Başta jet akıntısı olmak üzere yüksek rüzgar örüntüsü içindeki trof ve sırtların hareketi de bu kavramı tanımlar. Rosbi dalgaları kavramı, 1939 yılında jet akıntılarının ilk defa teorik olarak kanıtlanmasından sonra C.G. Rossby tarafından tanımlanmıştır.