radar


Results for "radar"

Meteorological Glossary

RADAR

(Meteorological Glossary) :
(RADAR) [k,i]"Radio Detection and Ranging" kelimelerinden derlenmiş, uzak mesafelerdeki objeleri, nesneleri belirlemek ve radar tarafından onlara doğru gönderilen radyo enerjisinin geri yansıtılmasıyla radar ile olan mesafelerini belirlemede kullanılan elektronik alet. Meteorolojide, radar ile yağış ve bulutlar, geri dönen elektromanyetik sinyallerin kuvvetlerinin ölçülmesiyle sağlıklı bir şekilde belirlenebilir. Sistem, bir vericiden, dar bir radyo dalgası göndermek ve genellikle tıpkı verici gibi aynı anten sistemini kullanan bir alıcı yardımıyla nesneden yansıtılan sinyali almaktan oluşur. Nesnenin radara olan uzaklığı sinyalin cisme varışı ve geri dönüşü arasında geçen zamandan hesaplanarak bulunur. Aynı şekilde hedefteki nesneler katot ışın tüpünde gözle görülür hale getirilebilir. Meteorolojik Radarlar hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Meteorological Glossary

RADAR FIRTINA ARAŞTIRMASI

(Meteorological Glossary) :
(RADAR STORM DETECTION) [i]Yerde veya havada taşınabilir bir radar aracılığıyla atmosferde yağışlı veya fırtınalı alanların araştırılması.
Meteorological Glossary

RADAR METEOROLOJİSİ

(Meteorological Glossary) :
(RADAR METEOROLOGY) [i]Radarın meteorolojide kullanımıyla ortaya çıkan, radar kullanılarak bulut ve yağış analizlerinin yapılmasını içeren meteoroloji dalı. Radar ile sadece bulut miktarı, cinsi ve yağış alanı belirlenmekle kalmaz aynı zamanda bulutların hareket yön ve hızları da belirlenir.
Meteorological Glossary

RADAR SONDAJ GÖZLEMLERİ

(Meteorological Glossary) :
(RADARSONDE OBSERVATIONS) [i]Radarın yükselmekte olan cihazla yapmış olduğu açı, cihazın yüksekliği ve radarla olan mesafenin izlenmesiyle elde edilen rüzgar ve diğer meteorolojik verilere ilişkin yüksek seviye gözlemlerine verilen isim.
Meteorological Glossary

RÜZGAR DOPPLER RADARI

(Meteorological Glossary) :
(PROFILER) [i]Atmosfer içerisinde 1500 feet ile 55000 feet arasındaki rüzgar hız ve yönünü ölçmeye yarayan Doppler radar türü.