radyo


Results for "radyo"

Meteorological Glossary

RADYOAKTİVİTE

(Meteorological Glossary) :
(RADIOACTIVITY) [i]Alfa ve Beta parçacıkları veya Gama ışınlarının yayılması ile birlikte, karasız elementlerin daha çok kararlı elementlere kendiliğinden ayrılması. Doğal olarak oluşan elementlerden bazılarının sahip olduğu temel özellik. Yer kabuğundaki bu tür elementler karalar üzerinde aşağı tabakalardaki havanın iyonizasyonunda önemli rol oynarlar.
Meteorological Glossary

RADYOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(RADIOMETER) [i]Radyan enerjiyi ölçmede kullanılan alet. Alet eter ayrıştırıcı termometreden oluşur. Termometrenin bir haznesi gökyüzüne, bir diğer haznesi de ölçtüğü sıcaklığı yayan sıcak veya soğuk kaynağa doğrudur. Radyasyon kaynağında sıcaklık dengesi sağlandığında "gökyüzünün eşit radyasyon sıcaklığına" ulaşılmış demektir.
Meteorological Glossary

RADYOSONDE

(Meteorological Glossary) :
(RADIOSONDE) [i]Yüksek seviyelerdeki basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi elemanlarının değerlerini belirlemede kullanılan aletlerle donatılmış, elde ettiği bilgileri radyo sinyalleri aracılığıyla yer istasyonuna ileten alete verilen isim. Radyosondeler bir balon yardımıyla atmosferin 15 ile 18. kilometresine kadar taşınır ve bu uçuş boyunca ölçümlenen basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi meteorolojik değerler yer istasyonuna radyo sinyalleri ile sürekli gönderilir. Balonun atmosferin üst seviyelerinde patlamasından sonra alet bir paraşüt yardımıyla yere düşer. Yer istasyonunda toplanan bilgiler radyosonde gözlemi (RAOB) olarak kodlanır. Radyosonde aleti ucuna bağlandığı balon tarafından eğer kuvvetli rüzgar veya yağış bulutu yoksa daha yüksek seviyelere kadar kolaylıkla taşınabilir.
Meteorological Glossary

RAOB/RADYOSONDA GÖZLEMİ

(Meteorological Glossary) :
(RAOB) [k]Yüksek seviyelerdeki basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi elemanlarının değerlerini belirlemede kullanılan aletlerle donatılmış, elde ettiği bilgileri radyo sinyalleri aracılığıyla yer istasyonuna ileten alete radyosonde denir. Radyosondeler bir balon yardımıyla atmosferin 15 ile 18. kilometresine kadar taşınır ve bu uçuş boyunca ölçümlenen basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi meteorolojik değerler yer istasyonuna radyo sinyalleri ile sürekli gönderilir. Balonun atmosferin üst seviyelerinde patlamasından sonra alet bir paraşüt yardımıyla yere düşer. Yer istasyonunda toplanan bilgiler radyosonde gözlemi (RAOB) olarak kodlanır. Radyosonde aleti ucuna bağlandığı balon tarafından eğer kuvvetli rüzgar veya yağış bulutu yoksa daha yüksek seviyelere kadar kolaylıkla taşınabilir.
Dream Dictionary of Phrase

RADYO

(Dream Dictionary of Phrase) :
Her çeşit medya, iletişim ve haberleşme araçları dünyevi ilgi ve alakalara, olup bitenlere gereğinden fazla kafa yormaya delalet eder.