reel


Results for "reel"

Dictionary of Economics

REEL ANKES ETKİSİ

(Dictionary of Economics) :
Don Patinkine göre her bireyin kendine göre elinde bulundurmak istediği bir para miktarı vardır. Bireyler bu para miktarının nakdi değil reel miktarı ile ilgilenirler. Fiyatlarda bir düşme olursa elde bulunan paranın reel miktarı artmış olacaktır. Diğer bir deyişle aynı miktar para ile daha çok mal satın almak mümkündür. Bu durumda bireylerin elinde bulundurdukları paranın, yani reel ankesin, değerinin yükseldiğini görünce bu fazlalığı kullanmak isteyeceklerdir. Bu nedenle mallara olan talep artacaktır. Bireylerin ellerinde bulundurmak istedikleri reel ankes miktarı harcamalar ile gelirlerin doğuşu arasındaki zamana, spekülasyon eğilimine, likidite bulundurma isteğine ve kararlaştırılmış harcamalara bağlıdır. Piyasada bütün mal fiyatlarında aynı oranda biryükselme ortaya çıkmışsa talep azalması gelir ya da ikame etkisi ile değil reel ankes etkisi ile olacaktır. Bireyler reel ankes miktarının azaldığını görünce harcamalarını kısacaklardır.
Dictionary of Economics

REEL GELİR

(Dictionary of Economics) :
Reel gelir, gelirin gerçek satınalma gücüdür. Belirli bir dönemde reel gelirin bulunabilmesi için parasal (nominal), gelirin o dönemin fiyat endeksine bölünmesi gerekir. Reel gelir aşağıdaki gibi gösterilir.Reel Gelir = Parasal Gelir/Fiyat EndeksiParasal gelirdeki yüzde değişme ile fiyatlar genel düzeyindeki yüzde değişme aynı ise reel gelirde bir değişme olmaz. Reel gelirdeki artış parasal gelirdeki artışın fiyatlar genel düzeyindeki artıştan daha yüksek olmasına bağlıdır.
Dictionary of Economics

REEL ÜCRET

(Dictionary of Economics) :
Parasal ücretin fiyatlar genel düzeyine bölünmesi ile bulunur. Parasal ücret W, fiyatlar genel düzeyi P ile gösterilirse reel ücret W/P biçiminde ifade edilir. Ücret sahibi ihtiyaçlarını karşılamak için piyasadan mal satın alır. Fiyatlar genel düzeyinde bir yükselme ortaya çıkarsa parasal ücretlerde azalma olmamasına karşılık ücret sahibi eskiye oranla daha az mal satın alabilecektir. Günümüzde işçi sendikaları, ücret artışı taleplerinde reel ücret üzerinde durmaktadırlar. Çünkü parasal ücretin yükselmesine karşılık fiyatlar genel düzeyi de yükseliyorsa işçinin satınalma gücünde bir artış ortaya çıkmaz.
Dictionary of Economics

REEL SERMAYE

(Dictionary of Economics) :
Üretim sırasında kullanılan fiziki mal varlıklarıdır. Bina, fabrika reel sermayeye örnek olarak verilebilir.
Dictionary of Economics

REEL DÖVİZ KURU

(Dictionary of Economics) :
Nominal döviz kurunun, fiyat endeksine bölünmesiyel elde edilir. Deflasyon olarakta adlandırılan bu işlem, fiyatların artış etkisini ortadan kaldırmak amacıyla yapılır.