refah


Results for "refah"

Turkish - English dictionary

refah

(Turkish - English dictionary) :
1. easy circumstances, affluence and ease. 2. prosperity.
Dictionary of Economics

REFAH DEVLETİ

(Dictionary of Economics) :
Refah devleti iktisadi gücü yeterli olmayan kişilere gerekli eğitim, sağlık ve konut hizmetlerini bedelsiz ya da çok ucuz bir bedel karşılığında sağlar. Emek geliri ile geçinenlerin daha yüksek bir yaşam standardı sağlamaları için önlemler alır. Refahı tabana yayacak bir iktisat politikası izler.Refah devletine doğru ilk gelişmeler 19. yüzyılın sonlarında önem kazanmaya başlamıştır. Günümüzde bütün ülkeleri refah devleti kavramını benimsedikleri görülmektedir. Refah devletinde büyük kitlenin sefaletten korunması gerçekleşmektedir.
Dictionary of Economics

REFAH EKONOMİSİ

(Dictionary of Economics) :
Toplumun ve bireyin refah seviyesini maksimuma çıkarmak için gerekli iktisadi tedbirleri içeren politikayı belirlemeye yarayan iktisat analiz dalıdır. Bunu uygularken, refahın niteliği toplumu oluşturulan bireylerin değer yargılarına göre belirlenir.
Dictionary of Economics

REFAH ÖLÇÜTÜ

(Dictionary of Economics) :
İktisat politikası uyguladıktan sonra, bu politikanın toplumun refah seviyesini yükseltip yükseltmediğini ölçmeye yarayan kriterlerdir. Eğer uygulama sonucu, toplumda hiçbir bireyin refahını azaltmadan, bir bireyin refahı artmışsa, toplumsal refahın arttığını söyleyebiliriz.
Sociological Dictionary

REFAH TOPLUMU [İng. Welfare State]:

(Sociological Dictionary) :
İkinci Dünya Harbi'nden sonra gündeme gelmeye başlayan kavram, sanayi toplumlarından yaratılan yüksek gayrî safî millî hasılaın sosyal güvenlik giib alanlarda yoğunlaşmasıdır. Bu anlayışta refahın tabana indirileceği itisat politikaları izlenir. Bu iktisat siyasetinde herkesden ödeyebileceği verginin alınması esasdır.Refah devletine A. Marshall,demokratik topluma fertlern, vatandaşların en uygun bir şekilde katılımını sağlayacak asgarî bir refahın desteği olarak bakmaktadır.T. Parsons ise; refahı sanayi toplumlarında karmaşık çatışma şekillerini çözmede ihtiyaç duyulan ve fonksiyonel değeri olan,sosyal politika açısından ele almaktadır. (Jary D.and J., 1991)İnglgz liberalleri, 20. yüzyılın başlarından itibaren büyük hamleler gerçekleştirilmişlerdir. Beveridge Plânı (1942) refah devletine varmada önemli bir merhale teşkil etmiştir. (Genel Ekonomi, Ansiklopedisi, 1988)