reform


Results for "reform"

Turkish - Turkish dictionary

REFORM

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Düzeltme, iyileştirme.
Ottoman - Turkish Dictionary

REFORM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Düzeltme, tanzim. Asıl şeklini verme. Islah etme. Avrupa'da başlayan dinde reform hareketini, İslâm dinine tatbik etmenin yeri yoktur. Çünkü İslâm dini, bütün zaman ve mekânların insanlarına her cihetle cevap verecek câmiiyette olduğundan ve ilmi esaslara dayanmış olarak asliyetini muhafaza ettiğinden, İslâm dininde reform olamaz. Ancak dinde yeni izah ve isbat şekli vardır. (Bak: Müceddid, Ehl-i bid'a)
Philosophical Dictionary

Reformasyon.

(Philosophical Dictionary) :
Yeniden biçimleniş anlamındaki reform ya da reformasyon (Fr. Reformation), yeniden doğuş anlamındaki Rönesans çığırı içinde yer alan dinsel bir akımdır. Alman papazı Martin Luther'in (1483-1576) 1517 yılında Wüttenberg kilisesinin kapısına astığı, Katolik kilisesine karşı ünlü protestosu yüzünden Protestanlık adını alan bu akım, gerçekte, genel düşünceyi dilegetiriyordu. Katolik kilisesi, Rönesansın getirdiği yeni hayat görüşüne uyamayacak kadar donmuş, bozulmuş ve köhneleşmişti. Hıristiyanlığı, ilk ve sade biçimine döndürerek skolastiğin eklentilerinden temizlemek hemen bütün Hıristiyanların dilelğiydi. Fransa'da Calvin ve İsviçre'de Zwvingli'nin geliştirdikleri Protestanlık, sonradan Kalvinizm aracılığıyle İngiltere'ye geçerek Anglikanizmi doğurmuştur. İnsanlar arasındaki eşitsizliğin tanrısal düzenin gereği olduğunu ileri süren Luther'in düşünceleri, toplumun kurulu düzenine her bakımdan uygun düştüğü için yadırganmadı ve kolaylıkla benimsendi. İznik konsilinin hazırladığı İncil metni de temel kutsal kitap olarak dokunulmazlık ve yorumlanılmazlık kazanınca, kilisesiz ve papazsır bir dine dönüş yolundaki ilk protestoları bilmezlikten gelip, yeni Protestan kiliseleri yükselmeye başladı. Daha sonra, Katolik kilisesinin tuttuğu yoldan gidilerek, ayıklanan Aristotelesçilik geri getirildi ve İznik konsilinin hazırladığı metin bununla temellendirilmeye çalışıldı. Luther'in, önceleri şeytanın yatağı dediği us, yeniden eski tahtına oturtulmuştu. Şu farkla ki, usla kutsal kitap çatışırsa kutsal kitabın dediği olacaktı, Aristoteles'in söylediği değil... Reformasyon deyimi, geniş anlamında, her çeşit dinsel yenileştirmeleri kapsar ve Protestanlığa özgü değildir. bkz. Rönesans, Hıristiyanlık.
Philosophical Dictionary

Reformizm.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. İyileştirmecilik.
Dictionary of Economics

TOPRAK REFORMU

(Dictionary of Economics) :
Tarımsal araziler üzerindeki mülkiyet ya da tasarruf biçimini, uygulanan tarım tekniklerini ya da tarımın öbür sektörlerle ilişkisini kapsayan planlı değişiklik. Bu tür reformlar, hükümetler ya da ilgili toplumsal gruplarca yürütülebileceği gibi bir devrim sonucunda da gerçekleşebilir.Tarihsel gelişme süreci içinde, her ülkede, varolan iktisadi, toplumsal koşullara karşı oluşan şiddetli tepkiler, toplumsal evrimin bir aşamasında, devletin toprak mülkiyet düzenine müdahalesini gerektirmiş, buradan da toprak reformu hareketleri doğmuştur. Günümüzün gelişmiş-sanayileşmiş ülkelerinin tarihi incelendiğinde, bu ülkelerdeki toprak reformlarının çoğu kez, toprağa bağlı serfliğin kaldırılması ve feodalitenin elindeki geniş toprakların parçlanarak köylülere dağıtılması biçiminde gerçekleştiği görlüür. Toprak reformları genellikle bir kerede tamamlanamamaktadır. Bazı ülkelerde, birkaç kere üst üste toprak reformu girişimleri olmuştur. Bunn nedeni, toprak mülkiyeti ve işletme düzeni, değişken iktisadi toplumsal koşullara uymadıkça reform gereksiniminin ortaya çıkmasıdır.Toprak reformunun çeşitli amaçları vardır. Bunlar, toplumsa, ekonomik ve siyasaldır. Toprak reformunun toplumsal amacı, ekonomik gelişmenin nimetlerinden geniş köylü kitlesinin yararlandırılması şeklinde tanımlanabilir. Kaynak dağılımının rasyonelleştirilerek tarımsal verimliliğin ve tarımsal üretimin artırılması, toprak reformunun ekonomik amacını oluşuturur. Toprak reformu ile birlikte köylünün iktisadi varlığının artması ve büyük toprak sahiplerinin etkisinden çıkarak siyasal mkararlarında bağımsızlaşması, toprak reformunun siyasal amacıdır.Tarım için gerekli alt yapının kurulamaması, ek istihdamın çıkartılamaması, teknolojinin çağdaşlaştıralamaması, köylünün yeterli düzyede eğitilememsi gibi nedenlerle toprak reformlar azgelişmiş ülkelerde amacına luşamamaktadır.