rekabet


Results for "rekabet"

Sociological Dictionary

REKABET &[İng. Competiton]:

(Sociological Dictionary) :
Birden azla ferdin, grubun veya firmanın hedef alınan gayelere varmak üzere, belirli kuralar içinde ekonomik hayatta ekonominin kurallarına ve kanunlara uygun olarak yaptıkları mücadele ve ortaya koydukları gayretlerdir. Rekabetin siyasi, ekonomik ve kültürel çeşitleri bulunmaktadır. rekabete politikada, sporda ve çok değişik alanlarda rastlanılmaktadır. Rekabet farklı sahalarda gerçekleşen bir sosyal ilişki sürecidir. Gelişmec ve yenilikçi bir tavrın oraya çıkışı, her şeyden önce rekabetçi bir ortama ihtiyaç duyulur.
Dictionary of Economics

AKSAK REKABET

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Eksik Rekabet)
Dictionary of Economics

EKSİK REKABET

(Dictionary of Economics) :
Rekabet şartlarının aksaması durumu. Bunun uç örneği tekeldir, yani tek satıcının hakim olduğu piyasadır. Öteki örnekleri düopol (iki satıcılı piyasa), oligopol (az satıcılı piyasa, genellikle 3-12 firma) ve tekelci rekabet denen çok satıcılı piyasadır. Eksik rekabet piyasalarının ortak özelliği hepsinde firmaların ürünlerinin fiyatı üzerinde kısmen de olsa etkilerinin olabilmesidir. Yani üretimlerini kısarak ürün fiyatının yükselmesini, artırarak düşmesini sağlayabilirler. Ancak bunu yapabilme, ya da bunu yaparken fiyatı etkileme dereceleri değişir. Eksik rekabet piyasalarında fiyat daima tam rekabet fiyatının üzerinde, üretim miktarı da tam rekabet üretim miktarının altındadır.Eksik rekabet teorisinin iktisat teorisinde gelişmesi 20. yüzyıl başlarında İngiliz iktisatçısı J. Robinson ile Amerikalı iktisatçı Chamberlin ile başlamıştır.
Dictionary of Economics

HAKSIZ REKABET

(Dictionary of Economics) :
Rekabetin iyi niyet kurallarına aykırı ya da yanıltıcı davranışlarla kötüye kullanılması. Türk hukukunda Borçlar Kanununun 48. maddesiyle Türk Ticaret Kanununun 56 ve 57. maddelerinde düzenlenmiştir. Uygulamada daha çok 56. madde kullanılmaktadır.Türk Ticaret Kanununun 57. maddesine göre haksız rekabet durumunun ortaya çıktığı koşullar şunlardır: 1) Kötüleşme, 2) Gerçeğe aykırı bilgi verme, 3) Aldatıcı reklam, 4) Ayrık yetenek kanısını uyandırma, 5) Karıştırmaya yol açar biçimde benzetme, 6) Yardımcıları görevlerini kötüye kullanmaya kandırma, 7) Yardımcılardan işletmenin sırlarını ele geçirme, 8) Sırlardan yararlanma ve yayma, 9) Gerçeğe aykırı şahadetname verme, 10) İş yaşamının koşullarına uymama. Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 83 ve 84. maddeleriyle bir eserin ad ve alametleri ile çoğaltılmış nüshalarının biçim bakımından taklid edilmesi ya da işaret, resim ya da sesin çoğaltılması da haksız rekabet sayılmıştır.
Dictionary of Economics

REKABET

(Dictionary of Economics) :
İktisadi rekabet çok yönlü bir olaydır. Genel olarak üreticilerin ve tüketicilerin kendi aralarında geçen ve sonuçta mal fiyat ve miktarını etkileyen bir mücadeledir. Deişik piyasa modellerine göre fiyat rekabetinin incelenmesi fiyat teorisinin konusudur. Üreticiler arasındaki mücadelede kalite, prestij, reklam, kar gibi konularda da rekabet ortaya çıkmaktadır.