rom


Results for "rom"

Turkish - Turkish dictionary

ROMAN

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Olmuş veya olabilir olayları ahlâk, görenek, karakter, duygu v.b. yönleriyle inceleyen eser.
Ottoman - Turkish Dictionary

ROMAN

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Hayalî veya hakiki, kitap halinde yazılmış büyük hikâye. * Eski Roma devletinin diline de Roman denirdi.(Edebsizlenmiş edeb, "müsekkin hem münevvim" hakiki fayda vermez. Tek bir ilâcı bulmuş o da romanları imiş.Kitab gibi bir hayy-ı meyyit, sinema gibi bir müteharrik emvat! Meyyit hayat veremez...Hem tiyatro gibi tenasuhvari, mâzi denilen geniş kabrin hortlakları gibi şu üç nevi romanları ile hiç de utanmaz. Beşerin ağzına yalancı bir dil koymuş. Hem insanın yüzüne fâsık bir göz takmış. Dünyaya bir alüfte fistanını giydirmiş. Hüsn-i mücerred tanımaz... Lemaat)
Dream Dictionary of Phrase

ROMAN

(Dream Dictionary of Phrase) :
Roman okumak, eğer okunan roman doğu ve batının klasiklerinden ise, ibret almaya, hayatı derinlemesine öğrenmeye; yaşamayı erdemli kılan ayrıntı ve incelikleri kavramaya; Pemde dizi yahut yüzeysel aşk romanları okuduğunu görmek boş ve anlamsız meşgalelerre, kuruntulara; Roman yazdığını görmek, ehli olanlar için faydalı ve kalıcı eserler vermeye, diğerleri için iyi bir okuyucu olmaya delalet eder.
English - Turkish Dictionary

Roman

(English - Turkish Dictionary) :
i. 1. Romalı. 2. tar. (eski) Romalı, Romen. s. 1. Roma, Roma´ya özgü. 2. tar. (eski) Roma, (eski) Roma´ya özgü, Romen. 3. Katolik.
Turkish - English dictionary

roman

(Turkish - English dictionary) :
novel (a prose narrative).