rêsî


Results for "rêsî"

Islamic Glossary

Fecr Sûresi

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin seksen dokuzuncu sûresi.Fecr sûresi, Mekke'de nâzil oldu (indi). Otuz âyet-i kerîmedir. İlk âyet-i kerîmede geçenFecr kelimesi sûreye isim olmuştur. Sûrede eski kavimlere âit kıssalar ve insanoğlununkötülüğe yönelmesi, bunun kötü sonuçları, dünyâ hayâtından sonraki hayât ve oradakidurumlar kısaca bildirilmektedir. (İbn-i Abbâs, Taberî)Allahü teâlâ Fecr sûresinde meâlen buyuruyor ki:Ey mutmainne (İslâmiyet'e uymayan şeylerden uzaklaşmış) olan nefs! Râzı olmuş ve râzıolunmuş olarak Rabbine dön! (Âyet: 28)Kim her gün Fecr sûresini okursa, o, kıyâmet günü kendisi için bir nûr olur. (Hadîs-işerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
Islamic Glossary

FELAK SÛRESİ

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin yüz on üçüncü sûresi.Felak sûresi, Medîne-i münevverede nâzil oldu (indi). Beş âyet-i kerîmedir. İlk âyet-ikerîmede geçen Felak kelimesi sûreye isim olmuştur. Sûrede Allahü teâlâ; görünen vegörünmeyen, bilinen ve bilinmeyen bütün kötü şeylerden kullarının kendisine sığ ınmalarını,güvenilecek ve sığınılacak tek varlığın kendisi olduğunu bildirmektedir. (Senâullah Dehlevî,İbn-i Abbâs)Allahü teâlâ, Felak sûresinde meâlen buyuruyor ki:(Yâ Muhammed!) Yarattığı şeylerin şerrinden, karanlığı çöküp bastığı zaman geceninşerrinden, (büyücülerin ipliklere bağladıkları) düğümlere üfüren (nefes) lerin (büyücü veüfürükcülerin) şerrinden, hased edenin, hased ettiği zaman şerrinden, karanlığı yırtannûrun Rabbine sığınırım de! (Âyet: 1-5)Ey Ukbe! Felak sûresini oku. Zîrâ sen, Allahü teâlâya Felâk sûresinden daha sevimligelen ve daha beliğ olan hiç bir sûre okuyamazsın. Mümkün olursa onu çok oku. (Hadîs-işerîf-Müsned-i Ahmed ibni Hanbel)
Islamic Glossary

FETİH SÛRESİ

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin kırk sekizinci sûresi.Fetih sûresi, hicretin altıncı yılında Hudeybiye andlaşması dönüşünde Mekke ile Medînearasında nâzil oldu (indi). Yirmi dokuz âyet-i kerîmedir. İslâmiyet'in yakında elde edeceği fethi,başarı ve zaferi müjdelediğinden Sûret-ül-Fetih denilmiştir. Sûr ede; Peygamber efendimiz vemü'minler için verilen ve verilecek olan nîmetler, münâfıkların ve müşriklerin uğrayacağı azâbhatırlatılmakta ve cihâddan geri kalanlar ve daha başka konular anlatılmaktadır.Allahü teâlâ Fetih sûresinde meâlen buyuruyor ki:(Habîbim) biz seni mü'minlerin (İnananların) îmânına, kâfirlerin (inkar edenlerin,inanmayanların) küfrüne (inkârına) şâhid, mü'minleri Cennetle müjdeleyici, kâfirleri deCehennem ateşi ile korkutucu olarak gönderdik. (Âyet: 8)Kim Allah'a ve peygamberine îmân etmezse, inanmazsa, muhakkak ki biz o kâfirleriçin pek şiddetli bir azab hazırladık. (Âyet: 13)Kim Fetih sûresini okursa, sanki Mekke'nin fethinde Resûlullah ile berâber bulunmuşgibidir. (Hadîs-i şerîf-Tefsîr-i Kâdı Beydâvî)Ramazan'ın birinci gecesi kim namazda, Fetih sûresini okursa, Allahü teâlâ o kimseyibütün sene korur. (Hadîs-i şerîf-Rûh-ul-Beyân)
Islamic Glossary

FÎL SÛRESİ

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin yüz beşinci sûresi.Fîl sûresi Mekke'de nâzil oldu (indi). Beş âyet-i kerîmedir. Sûreye, Kâbe'yi yıkmak isteyenYemen vâlisi Ebrehe'nin, arasında fillerin de bulunduğu bir orduyla hücûmunu anlattığı için,Sûret-ül-Fîl denilmiştir. Sûrede, İslâmiyet'ten önce de kutsal sa yılan Kâbe-i muazzamaya karşıgirişilen bir saldırının fecî âkıbeti anlatılmaktadır. (İbn-i Abbâs, Kurtubî)Allahü teâlâ Fîl sûresinde meâlen buyuruyor ki:(Ey Resûlüm!) Rabbinin, fil sâhiblerine neler ettiğini görmedin mi? O, bunlarınhîlelerini boşa çıkarmadı mı? Onların üzerine bölük bölük kuşlar gönderdi. Ki bunlar,onlara (fil sâhiblerine) pişkin tuğladan (yapılmış) taşlar atıyordu. Derken (Allahü teâlâ)onları yenik ekin yaprağı gibi yapıverdi. (Âyet: 1-5)
Islamic Glossary

FURKÂN SÛRESİ

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin yirmi beşinci sûresi.Furkân sûresi Mekke'de nâzil oldu (indi). Yetmiş yedi âyet-i kerîmedir. Hakkı bâtıldanayıran mânâsına Kur'ân-ı kerîmin isimlerinden olan ve birinci âyet-i kerîmede geçen Furkânkelimesi, sûreye isim olmuştur. Sûrede; Kur'ân-ı kerîmin gönderilmesinin hikmetleri,müşriklerin (Allahü teâlâya ortak koşanların) Kur'ân-ı kerîm ve Resûl-i ekremin karşısındakiinatçı tutumları, Allahü teâlânın kudret ve azameti (büyüklüğü, ululuğu), peygamberlik,kıyâmet hâlleri, hâlis mü'minlerin özellikleri anlatılmaktadır. (Kurtubî, Taberî)Allahü teâlâ Furkân sûresinde meâlen buyuruyor ki:İnsanı sudan yaratarak soy-sop veren Allah'tır. (Âyet: 54)Kim Furkân sûresini okursa, geleceği şüphesiz ve muhakkak olan kıyâmetgününde,Allahü teâlâya mü'min olarak kavuşur ve hesâbsız olarak Cennet'e girer.(Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)