rüzgâr


Results for "rüzgâr"

Meteorological Glossary

RÜZGAR ÇORABI

(Meteorological Glossary) :
(WIND SOCK) [i]Bezden yapılmış ince ucu kırpılmış koni şeklinde çoraba benzer torba. Koninin geniş ucu, rüzgar yönünün ölçüleceği yerde, içerisine rahatça rüzgarın girebileceği şekilde dairesel şekilde bir metalle gerdirilmiş ve 360 derece dönebilecek şekilde bir direk üzerine monte edilmiştir. Rüzgar estiği ve koninin geniş ağzından içeriye girdiği zaman koninin diğer dar olan ucundan çıkabilmek için koniyi şişirir ve rüzgarın estiği yöne doğru koniyi çevirir. Bu durumda koninin geniş ağzı rüzgarın geliş yönünü, dar ucu ise rüzgarın gidiş yönünü gösterir. Rüzgar konisi ve rüzgar yeni ile eş anlamlıdır.
Meteorological Glossary

RÜZGAR DALGASI

(Meteorological Glossary) :
(WIND WAVE) [i]Su yüzeyinde rüzgarın hareketi ve etkisi sonucu oluşan, göl, deniz veya okyanus dalgası. Bu dalgalar rüzgarın esim etkisinden veya alanından yani feç sahasından ayrıldıktan sonra ölü dalga olarak isimlendirilir.
Meteorological Glossary

RÜZGAR DEĞİŞİMİ

(Meteorological Glossary) :
(WIND SHEAR) [i]Mesafeyle rüzgar yön ve hızının değişim oranı. Dikey rüzgar değişimi, yükseklikle rüzgarın değişim oranı, yatay rüzgar değişimi ise yatay düzlemde rüzgar değişim oranıdır.
Environmental Glossary

RÜZGAR DİZİLERİ

(Environmental Glossary) :
[ Windrows ] Rüzgarın doğal etkisiyle havalanma sağlamak için, alanlar üzerine sıralar halinde yayılmış katı atık kümeleri.
Meteorological Glossary

RÜZGAR DOPPLER RADARI

(Meteorological Glossary) :
(PROFILER) [i]Atmosfer içerisinde 1500 feet ile 55000 feet arasındaki rüzgar hız ve yönünü ölçmeye yarayan Doppler radar türü.