rüzgâr


Results for "rüzgâr"

Environmental Glossary

RÜZGAR ENERJİSİ

(Environmental Glossary) :
[ Wind power ] Yel değirmenlerinde ve rüzgar jeneratörlerinde olduğu gibi, rüzgar gücü kullanılarak enerji üretimi.
Meteorological Glossary

RÜZGAR ESME YÖNÜ

(Meteorological Glossary) :
(UPWIND) [i]Rüzgarın esme yönünü belirtmek için kullanılan terim. Aynı terim, bir nesnenin rüzgar alan tarafını belirtmek için de kullanılmaktadır. Kuytu teriminin zıt anlamlısıdır.
Meteorological Glossary

RÜZGAR GÜLÜ

(Meteorological Glossary) :
(WIND ROSE) [i]Belirli bir alanda ve uzun bir dönemde, pusulanın 8 veya 16 ana yönlerinin her birinden esen rüzgar frekanslarını gösteren diyagram. Bu diyagram, bir daire ile daire etrafında, yönlere göre esen rüzgarların birikimleşmiş şeklinden oluşur. Rüzgar gülü, yer rüzgarları ile diğer meteorolojik olaylar arasındaki ilişkiyi göstermek veya yüksek atmosferde seçilmiş seviyelerde rüzgar hız dağılışını ortaya koymak amacıyla kullanılır. Rüzgar gülünün herkes tarafından anlaşılabilecek şekilde temel amacı ise; bir yerin hakim rüzgarının hangi yönden olduğunun belirlenmesidir.
Meteorological Glossary

RÜZGAR HIZI

(Meteorological Glossary) :
(WIND SPEED) [i]Birim zaman içinde havanın hareket oranı. Rüzgar hızı değişik yollarla ölçülebilir. Gözlemlerde, knot veya deniz mili kullanılır.
Meteorological Glossary

RÜZGAR KIRAN

(Meteorological Glossary) :
(WIND-BREAK) [i]Kara ve demiryollarının sürülen kardan etkilenmemesi için yolların rüzgar tarafına, yoldan 15 metre uzaklığa çekilen 1.5 ile 3 metre yüksekliğindeki çit. Eğer kış şartları çetinse ve fazla kar yağışı ve sürülmesi oluyorsa o zaman 30'ar metre aralıklarla üç veya dört ayrı çit çekilmek zorundadır. Çekilen çitler rüzgar hızını kestiği için sürüklenen karlar çitin kuytu tarafında yığılır. Birçok ülkede yolların kenarlarına dikilen çalı ve ağaçlar doğal kar sürülmesini engelleyici çit olarak görev yapmaktadır. Kar çiti ile eş anlamlıdır.