rüzgâr


Results for "rüzgâr"

Meteorological Glossary

RÜZGAR SOĞUTMA ENDEKSİ

(Meteorological Glossary) :
(WIND CHILL INDEX) [i]Sıcaklığın insan vücudu üzerindeki etkisi ile rüzgarın genel ortama etkisinin dikkate alınmasıyla hesaplanan sıcaklık değeri. Rüzgar soğutma endeksi, vücudun ortalama ısı kaybı ile sıcaklığın nasıl hissedildiğini ortaya koyar. Bu değer gerçek hava sıcaklığı değildir ve o değerden farklıdır. Şöyle bir örnek konunun anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Rüzgarsız sıcak havalarda insan sıcağı daha fazla hissederken, rüzgarlı havalarda aynı sıcaklık daha az hissedilmektedir. Bu olayın nedeni, rüzgarın soğutma etkisinden dolayı sıcaklığın insan tarafından daha az olarak algılanmasıdır.
Environmental Glossary

RÜZGAR TÜNELİ

(Environmental Glossary) :
[ Wind tunnel ] Havanın düzgün bir hızla geçebileceği kanal; hava akımı modellerinin araştırılmasında kullanılır.
Automotive Industry Glossary

RUZGAR TUNELI

(Automotive Industry Glossary) :
Aerodinamik çalışmalarında yararlanılan bir tünel. Bu sayede bilimadamları değişik hızlardaki havanın otomobilin çevresinde nasıl yol aldığını izleyebilir. Modern rüzgar tünellerinde değişik hava koşulları da yaratılabilir. Örneğin tünele basınçlı su verilerek otomobilin sağanak yağmurda su alıp almadına bakılır. Tüneldeki rüzgarın hızı saatte 150 km'ye çıkabilir.
Nautical Dictionary

RÜZGAR YAKASI

(Nautical Dictionary) :
Bir yelkende rüzgarın estiği taraftaki yaka.
Meteorological Glossary

RÜZGAR YENİ

(Meteorological Glossary) :
(WIND SLEEVE) [i]Bezden yapılmış ince ucu kırpılmış koni şeklinde, ceket veya gömlek yenine benzeyen torba. Koninin geniş ucu, rüzgar yönünün ölçüleceği yerde, içerisine rahatça rüzgarın girebileceği şekilde dairesel şekilde bir metalle gerdirilmiş ve 360 derece dönebilecek şekilde bir direk üzerine monte edilmiştir. Rüzgar estiği ve koninin geniş ağzından içeriye girdiği zaman koninin diğer dar olan ucundan çıkabilmek için koniyi şişirir ve rüzgarın estiği yöne doğru koniyi çevirir. Bu durumda koninin geniş ağzı rüzgarın geliş yönünü, dar ucu ise rüzgarın gidiş yönünü gösterir. Rüzgar konisi ve rüzgar çorabı ile eş anlamlıdır.