rüzgâr


Results for "rüzgâr"

Meteorological Glossary

FÖN RÜZGARI ALÇAĞI

(Meteorological Glossary) :
(FOEHN CYCLONE) [i]Fön rüzgarının esmesi sırasında dağın iki tarafındaki sıcaklık farkının zaman zaman 10-15 °C' ye ulaşması sonucunda oluşan kuvvetli sıcaklık farkının, dağın doğu yamacında oluşturduğu alçak basınç.
Meteorological Glossary

GEL-GİT RÜZGARI

(Meteorological Glossary) :
(TIDAL WIND) [i]Gel-git olayının etkili olduğu yerlerde deniz seviyesinin fazlaca düşmesi veya yükselmesi sonucunda oluşan rüzgar. Diğer bir deyişle; deniz seviyesinin yükselmesi durumunda su havayı itmek zorunda kalırken seviyenin düşmesi durumunda hava geri döner. Aynı olayı büyük toprak kaymalarında ve çığlarda da görmek mümkündür.
Meteorological Glossary

GRADYAN RÜZGARI

(Meteorological Glossary) :
(GRADIENT WIND) [i]Değişmeyen basınç veya kontur alanı içinde, merkezkaç, Koriolis ve basınç gradyan kuvvetinin dengede olduğu durumda, izobarlara veya konturlara paralel olarak, doğrusal yönde gerçekleşen hava hareketi. Bu tür rüzgarda, sürtünmenin olmadığı, akışın eğimsiz ve doğrusal olduğu, konverjans ve diverjansın olmadığı varsayılır. Yerde sürtünme olduğundan bu tür rüzgarları yerden yaklaşık 500 m. yukarılarda görmek mümkündür.
Meteorological Glossary

HAKİM RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(PREVAILING WIND) [i]Gün, ay, mevsim veya yıl gibi belirli bir periyotta, diğerlerine göre en sık, en fazla esen rüzgarın yönü için kullanılan terim. Herhangi bir yer için nokta tahmini yaparken veya o yerde herhangi bir inşaat yaparken o yerin hakim rüzgarının bilinmesinde büyük yarar vardır.
Meteorological Glossary

HELYOTROPİK RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(HELIOTROPIC WIND) [i]Doğuşundan batışına kadar güneşin gökyüzündeki konumuna bağlı olarak rüzgar hız ve yönündeki değişmeler. Ortalama yer rüzgarı yönü, güneşin gökyüzündeki konumuna göre günlük değişiklik gösterir. Kuzey yarımkürede, sabahları rüzgarın esme yönü genellikle doğu yönü eğilimli, öğle öncesi güneyli, öğleden sonra ve akşamın erken saatlerinde batılıdır. Rüzgar hızı da artan sıcaklık ve düşen basınçla beraber artış gösterir. Aynı şekilde kara ve deniz meltemlerinin oluşum nedenlerinden birisi de Güneşten gelen ışınlarla kara ve denizler tarafından farklı oranlarda emilmesidir.