selam


Results for "selam"

Ottoman - Turkish Dictionary

SELAM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Ayıplardan, âfetten sâlim oluş. Selâmet, emniyet. Sulh. Asâyiş. Bütün korktuklarından emin olma. * Allah'ın (C.C.) rızasına erişmek için mü'minlerin birbirlerine yaptığı dua. Mü'minler birbirleriyle karşılaştıklarında büyük küçüğe; yürüyen durana; azlık çokluğa; hayvan veya vasıta üzerinde olan yerde yürüyene; yüksekteki aşağıdakine "Selâmün aleyküm" der. Selâmı alan "Ve Aleykümüsselâm ve Rahmetullâhi ve Berekâtühu" diyerek cevap verir. Evvelâ selâm veren daha çok sevap kazanır. Selâm vermek sünnet, almak ise farzdır. İki cemaat birbiri ile karşılaşırsa; onlardan birisinin selâm vermesi sünnet-i kifaye, selâm alacak taraftan birisinin selâm alması farz-ı kifayedir.
Turkish - English dictionary

selam

(Turkish - English dictionary) :
1. greeting, salutation, hello. 2. mil. salute. 3. colloq. Hello!/Hi! ını almak /ın/ to return (someone´s) greeting, greet (someone) in return; to say hello to (someone) in return. dur! mil. Present arms! a durmak to rise respectfully, stand up respectfully (in someone´s presence, as someone passes). ını esirgemek /dan/ to refuse to greet (someone); to refuse to say hello to (someone). etmek/göndermek /a/ to send (someone) one´s regards, say hello to. ı sabahı kesmek /la/ to break off relations with (someone), stop speaking to (someone). söylemek /a, dan/ to give (someone) (one´s) regards, send (one´s) regards to (someone), say hello to: Ona benden selam söyle. Give him my regards. Ali sana selam söyledi. Ali sends you his regards./Ali says hello. vermek 1. /a/ to greet (someone). 2. to turn one´s head to the right and to the left at the end of the namaz. verip borçlu çıkmak to throw out a proposal and then get saddled with the job of carrying it out; to open one´s mouth and thus get landed with a job.
Islamic Glossary

SELÂM (Es-Selâm)

(Islamic Glossary) :
1. Esmâ-i hüsnâdan (Allahü teâlânın güzel isimlerinden). Zâtı ayıplardan (kusurlardan),sıfatları noksanlıklardan ve işleri kötülüklerden uzak, temiz olan.Eceli gelmeyen bir hastaya elem ve hastalıkları için yüz yirmi bir defâ Selâm (es-Selâm)ism-i şerîfi okunursa, Allahü teâlânın izniyle o kimse şifâ bulur veya hastalığı hafifler. (YûsufNebhânî)2. İki müslüman karşılaşınca veya ayrılırken birinin diğerine; "Es-selâmü aleyküm" veya"Selâmün aleyküm" yâni dünyâda ve âhirette selâmette ol, sıhhat ve âfiyet sizin üzerinizeolsun" demesi, diğerinin de; "Ve Aleyküm selâm" yâni "Bana ettiğin bu gü zel duâ senin deüzerine olsun" diye söylemesi.Birbirinize selâm veriniz. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî, Müslim)Îmân etmedikçe Cennet'e giremezsiniz. Birbirinizle sevişmedikçe tam îmânakavuşamazsınız. Size bir şey göstereyim mi? onu yaparsanız, sevişirsiniz. Aranızda selâmıçok yayınız. (Hadîs-i şerîf-Müslim)Müslümanın müslüman üzerinde beş hakkı vardır. Selâmına cevap vermek, hastasınıyoklamak, cenâzesinde bulunmak, da'vetine gitmek ve aksırıp; "Elhamdülillah" deyince;"Yerhamükallah" diyerek cevap vermek. (Hadîs-i şerîf-Buhârî, Müslim)Selâmda sünnet şöyledir ki; önce büyük küçüğe, şehirli köylüye, devedeki ata binmiş olana,attaki merkebde olana, merkeb üstündeki yaya yürüyene, ayakta olan oturana, az olan çokolana, efendi hizmetçisine, baba oğluna, ana kızına verir. Rütbe ve ni' meti çok olan önce verir.İki müslüman, birbirine aynı anda selâm verirse, her ikisinin de birbirine cevâb vermesi farzolur. Birbirinden sonra selâm verirlerse, ikincisinin verdiği selâm cevâb yerine geçer. Çokkimseye selâm verildiği zaman, bir kişi, hattâ bir çocuk cevâb verince, ötekiler vermese deolur. (MuhammedRebhâmî)İki müslüman karşılaşınca, birinin "Selâmün aleyküm" demesi sünnet, diğerinin cevapolarak "Ve aleyküm selâm" demesi farz-ı kifâyedir. (Muhammed Rebhâmî)3. Sevginin ve muhabbetin ifâdesi olarak hayır duâ.Allahü teâlâya hamd olsun. Resûlullah'a salât ve selâm olsun.Biz bu dünyâdan gider olduk,Kalanlara selâm olsun.Bizim için hayır duâ,Kılanlara selâm olsun.(Yûnus Emre)
Turkish - German Dictionary

selam etmek

(Turkish - German Dictionary) :
grüssen lassen.
Turkish - German Dictionary

selam söylemek

(Turkish - German Dictionary) :
Grüsse bestellen.