semen


Results for "semen"

Islamic Glossary

Semen-i Misl

(Islamic Glossary) :
Satılan malın piyasadaki fiyatı.
Islamic Glossary

Semen-i Müsemmâ

(Islamic Glossary) :
Bâyi' (satıcı) ile müşterinin karşılıklı rızâ ile mebî (mal) için hakîkî kıymetine uygun olsunveya olmasın, tâyin ettikleri yâni uyuştukları bedel.Semen-i müsemmâ, mebîin (malın) hakîkî kıymeti olacağı gibi, az çok ondan ziyâde veyanoksan da olabilir. Meselâ bir kimse hakîkî değeri elli altın olan bir atı elli altına satsa, semen-imüsemmâ, atın hakîkî değerine uygun olur. Altmış altına satsa, semen-i müsemmâ atın hakîkîdeğerinden ziyâde (fazla) olmuş olur. Kırk altına satsa bu defâ da hakîkî değerinden noksanolmuş olur. (Ali Haydar Efendi)
Islamic Glossary

Semen-i Râyic

(Islamic Glossary) :
Bir malın o günkü değeri.
Plants Glossary

horasani (semen-contra)

(Plants Glossary) :
Bileşikgiller familyasından "Compositae"nin açılmamış çiçekleridir. Halep, Türkistan, Buhara ve Volga nehri etrafında yetişir. Hekimlikte sarımtırak esmer renkli ve küçük tohuma benzer çiçek başları ile diğer kısımları kullanılır. Kokusu anasona benzer. Tadı acı, yakıcı ve fenadır. Etkili maddesi Santonin'dir.Faydası : Bağırsak solucanlarını düşürür.
Plants Glossary

yasemin (yasemen)

(Plants Glossary) :
Zeytingiller familyasından; kışın yaprak döken veya her zaman yeşil olan bir çalı veya sarılıcı odunsu bir bitkidir. Genç sürgünleri yeşildir. Çiçekleri salkım durumundadır. 200 kadar türü vardır. Sarı çiçekli yasemin, hakiki yasemin yurdumuzda yetişir. Tıbbi yasemin, beyaz çiçekli ve güzel kokuludur.Faydası : Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarını giderir. Ateş düşürür. Kabızlığı giderir.