sendika


Results for "sendika"

Dictionary of Economics

İŞVEREN SENDİKALARI

(Dictionary of Economics) :
Ortak çıkarlarını savunmak ve aralarında dayanışma sağlamak amacıyla üşelerini işverenlerin oluşturduğu sendika. 19. yüzyılın ortalarından itibaren ve özellikle 20. yüzyılın başlarında Kara Avrupası ülkelerinde işçi sendikalarının yasa koyucular tarafından yavaş yavaş tanınması ve bu sendikaların güçlenmesi işverenlerin de toplu pazarlıklarda işçi sendikalarına karşı bir güç oluşturması ihtiyacını doğurmuştur. Böylece işveren sendikaları işçi sendikalarının belirli bir güç kazanmasından sonra ortaya çıkmıştır. Gelişmiş ülkelerde gelişmiş işçi sendikaları karşısında güçlü işveren sendikaları bulunmakta ve genellikle toplu pazarlıklar bu kuruluşlar arasında yapılmaktadır.1960 öncesinde Türkiyede iºçi sendikalarinin fazla güçlü olmamaları nedeniyle işveren sendikacılığı önemli bir gelişme göstermemiştir. 1961 Anayasası ile getirilen geniş işçi hakları işverenler arasında da sendikalaşmayı hızlandırmıştır. Nitekim Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) kuruluşundan on yıl sonra Türkiy İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) kurulmuştur.
Dictionary of Economics

TÜRK-İŞ (TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU)

(Dictionary of Economics) :
Merkezi KAnkarada bulunan İşçi Sendikaları Üst Örgütü. Türk-İş Türkiyenin ilk üst düzey sendikal örgütüdür (1952). 1957 DPye yakın Nuri Başer başkanlığa seçilinceye kadar sönük bir dönem geçirdi. 1961 Anayasasının hazırlık çalışmalarına katıldı. Bu arad ABDnin dış yardım programlarını koordine eden Uluslararası Gelişme Ajansından sağladığı para yardımı sonradan yoğun eleştirilere yol açtı. Çalışma yaşamına ilişkin yasaların çıkmasından (1963) sonra, yoğnlaşan işçi eylemlerine ve grevler çıkması nedeniyle çıkan anlaşmazlıklardan sonra, bünyesindeki sendikalardan bazıları konfederasyondan ayrılarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunu kurdular (1967). Daha sonraları Sosyal Demokrat sendikacıların muhalefetinde kalan Türk-İş 12 Mart müdahalesine karşı çıkmadığı için yoğun biçimde eleştirildi. Buna rağmen, özellikle kamu işyerlerinde örgütlü olan, ulusal ve uluslararası kuruluşlardaki üçlü yapılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş, üye sayısı en fazla işçi kuruluşu olarak etkinliğini sürdürdü. 12 Eylül Harekatını desteklemesi dolayısıyla uluslararası Hür İşçi Sendikaları Ko4nfederasyonuna üyeliği askıya alındı. Şu anda genel başkan Şevket Yılmazdır.
Dictionary of Economics

TÜSİAD (TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU)

(Dictionary of Economics) :
İşverenlerin ortak ekonomik ve toplumsal çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla, 1962de kurulan üst birlik.Türkiyenin temokratik ve planlı kalkınmasına hizmet etmek amacıyla kurulan derneğin üyeleri, Türkiyenin en büyük 100 sanayi kuruluşu arasında üretim ve istihdam açısından yüzde 80lik pay almaktadır. TÜSİAD yılda iki kez hazırladığı ekonomik raporlarla genel ekonomik konulardaki görüşünü deklare eder. Ayrıca çeşitli konularda araştırmalar yayınlar. Başkanı Cem Boynerdir.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI HÜR İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU (ICFTU

(Dictionary of Economics) :
Donya İşçi Sendikaları Federasyonu içindeki komünist eğilimli sendikalarla anlaşmazlığa düşerek bu örgütten ayrılan sendikaların 1949da kurduğu örgüt. Özgür ve demokratik sendikal hareketler arasında dünya çapında işbirliği sağlamayı amaçlar. ICFTUnun temel dayanaı Batı Avrupada ve Uluslar Topluluğuna üye ülkelerde etkinliklerde bulunna sendika federasyonlarıdır. Türk-İş 1961 yılından bu yana konfederasyonun üyesidir.
Dictionary of Economics

İŞVEREN SENDİKASI

(Dictionary of Economics) :
İşverenlerin, kendi aralarında yardımlaşma sağlamak ve ortak çıkarlarını savunabilmek amacıyla kurdukları sendikadır.