serbest


Results for "serbest"

Dictionary of Economics

AVRUPA SERBEST TİCARET BÖLGESİ

(Dictionary of Economics) :
1979 yılında İngiltere, Norveç, İsveç, Danimarka, Avusturya, Portekiz ve İsviçre tarafından kurulmuştur. Kısaca EFTA olarak bilinir. 1961 yılında Finlandiya, 1970 yılında İzlanda EFTAya katılmıştır. Danimarka ve İngiltere 1973de, Portekiz ise 1985 yılında EFTAdan ayrılarak AETye katılmıştır.EFTA ülkeleri kendi aralarındaki ticarette gümrük vergileri, kotaları ve diğer ticareti kısıtlayıcı önlemleri kaldırmışlardır. Ancak tarımsal ürünlerde ticaret kısıtlamaları varlığını sürdürmektedir. EFTA ülkeleri birlik dışı ülkelere karşı kendi dış ticaret politikalarını bağımsız biçimde uygulamaya koymaktadırlar.EFTA AETye göre daha az ilerleme göstermiº bir iktisadi bütünleşme biçimidir. AETnin günümüzde iktisadi birleºme yönünden başarılı olması EFTAnın önemini azaltmıştır.
Dictionary of Economics

LATİN AMERİKA SERBEST TİCARET BÖLGESİ (LAFTA)

(Dictionary of Economics) :
1960 yılında Mondevideo anlaşması ile 7 ülke arasında kurulan ve amacı bölgede ticaretin serbestleştirilmesi, üye ülkelerin tarımsal kalkınma ve sanayileşme politikalarının koordine edilmesi olarak belirlenen uluslararası bir ticaret birliği. Birliğin kurcu üyeleri şunlardır:Arjantin, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay. Birliğe 1962 yılında Kolombiya ve Evadıor, 1966da Venezuella, 1967 yılında Bolivya katılmıştır. Üyeleri arasında büyük gelişme farklılıklarının olması ve bölgede meydana gelen siyasal çalkantılar nedeniyle arzu edilen yönde gelişmesi sağlanamayan birlik 1981 yılında dağılmış, yerine Latin Amerika Entegrasyon Birliği (ALADI) kurulmuştur.Sayıları 11 olan üyeler bu yeni kuruluşta üç kategoriye ayrılmıştır. En gelişmişler (Arjantin, Brezilya, Meksika), orta düzeyde gelişmişler (Şili, Kolombiya, Peru, Uruguay, Venezuella), en az gelişmişler (Bolivya, Ekvador, Paraguay). Bu kuruluş üyeler arasında ortak pazar kurmak için herhangi bir takvim konusu olmaksızın, iki yanlı tercih anlaşmalarını özendirmesi gibi daha esnek ve sınırlı bir rol üstlenmiştir.
Dictionary of Economics

SERBEST BÖLGELER

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin ulusal sınırları içinde bulunmakla birlikte, gümrük sınırları dışında kalan ve özel idari statüye bağlı yerlerdir. Ülkede geçerli olan dış ticaret gümrük ve diğer ticari ve mali düzenlemeler tamamen ya da kısmen serbest bölgelerde uygulanmaz. Bu durum, serbest ticaret bölgesinde ihracata dönük faaliyetleri arttırmaya uygun koşullar çıkartabilir.Serbest bölgeler kendi arasında birkaç gruba ayrılabilir. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.1- Serbset Ticaret Alanı2- Serbest Üretim Bölgesi3- Serbset Limanlar4- Serbest Bankacılık ya da Kıyı BankacılığıTürkiyede 1983 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Antalya ve Mersin limanları Serbest Bölge durumuna getirilmiş ve 1987 yılından faaliyete geçmişlerdir. 1990 yılında ise Atatürk Hava Limanı Serbest Bölgesi kurulmuştur.
Dictionary of Economics

SERBEST KUR SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Esnek Döviz Kuru)
Dictionary of Economics

SERBEST REKABET

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Tam Rekabet)