sermaye


Results for "sermaye"

Dictionary of Economics

ÖRTÜLÜ SERMAYE

(Dictionary of Economics) :
bir kurumun niteliği itibariyle sermayesine dahil sayılması gereken bir unsurunun ödünç alınmış bir para muamelesine tabi tutulması. Kurumlar vevrgisi bu gibi unsurları örtülü sermaye sayarak, onlar için faiz ödenmesini ve böylece kurumda sermaye sahibi lehine gider yoluyla menfaat sağlanmasını önlemek istemiştir.Kurumlar vergisine göre, bir firmanın kullandığı dış sermayenin örtülü sermaye sayılabilmesi için 3 koşul gerekmektedir.i) Ödünç alan ve veren kurum ve gerçek kişiler arasında dolaylı dolaysız bir ortaklık ilişkisinin veya evamlı ve sıkı bir iktisadi bağın bulunması.ii) Alınan ödüncün kurumda devamlı olarak kullanılması,iii) Bu borçla, kurumun öz serameysi arasındaki oranın benzer kurumlarınkine oranla belirgin bir fazlalık göstermesi.
Dictionary of Economics

ÖZ SERMAYE

(Dictionary of Economics) :
Öşletme ortaklarının sermaye olarak oluşturdukları varlıklar ve işletme faaliyetlerinden elde edilen kar payının işletmede alıkoymak yoluyla ortaya çıkan işletme üzerindeki mülkiyet hakkı toplamı. Bir balşka ifade ile öz sermaye, işletmenin varlıkları ile borçları arasındaki farktır. İşletme bilançosunun pasif tarafından yer alan öz sermaye, her türlü yedek akçeler, ödenmiş sermaye ve dağıtılmamış karların toplamından oluşur.
Dictionary of Economics

SERMAYE

(Dictionary of Economics) :
Geniş anlamda, gelir elde etmek üzere işletilebilecek her türlü mal ve paradır. Görümemeyi iddihan) ve gelir getirmeyen malları sermaye olarak kabil eden ve etmeyen iktisatçılar vardır.
Dictionary of Economics

SERMAYE BİRİKİMİ

(Dictionary of Economics) :
Ekonomik kalkınmanın stratejik faktörlerinden biridir. Sermayenin kaynağı tasarruftur. Sermaye birikimi için tüketimin ertelemmesi gerekir. Tasarruf, gelirin tüketilmeyen bölümüdür. Tasarruf iradi olabileceği gibi zorunlu da olabilir. Azgelişmiş ülkelerde gelir düzeyinin düşük olması tasarruf olanaklarını kısıtlamaktadır. Tasarrufun az olması, sermaye birikimini engellemekte ve yatırım düzeyinin yetersizliği ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak gelir düzeyi düşük olmaktadır.
Dictionary of Economics

SERMAYE HAREKETLERİ

(Dictionary of Economics) :
Dış ödemeler bilançosunun ana hesap gruplarından biridir. Bu hesapta ülkeden sermaye çıkışı borçlu işlem, ülkeye sermaye girişi alacaklı işlemdir. Sermaye işlemleri sürelerine göre uzun ya da kısa süreli olabilir. Bazı ülkelerde sısa süreli sermaye fonları faiz oranlarına karşı çok duyarlıdır. Ülkeye gelen ve ülkeden çıkan sermaye öedemeler bilançosunu doğrudan etkiler.