sermaye


Results for "sermaye"

Dictionary of Economics

SERMAYE MALLARI

(Dictionary of Economics) :
Bir iktisadi değerin sermaye malı sayılması için iki koşul vardır: Birincisi üretilmiş bir mal olmasıdır. İkincisi üretilmiş malın yine üretim alanında bir input fakrötü olaraksürekli ya da geçici olarak hizmet görmesidir. Sermaye malları üretilmiş üretim madeleri niteliği taşıyan iktisadi değerlerdir.Bir yatırım malından beklenen hasılatı, o yatırım malının maliyetine eşit kılan iskonto oranına (r) sermayenin marjinal etkinliği denir.Sermayenin marjinal etkinliğiC = R1/(1+r)+R2/(r+r)2 +Rn/(1+r)nbiçiminde formüle edilir.Formülde yer alan C sermaye malının arz fiyatını R beklenen hasılatı, r ise sermayenin marjinal etkinliğini göstermektedir.Yukarıdaki formül dikkate alındığında kapitalin marjinal etkinliği; bir kapital malının üretimde kaldığı süre içinde, beklenen yıllık hasılat serilerinin şimdiki değerini, yatırımın arz fiyatına eşit kılan iskonto oranı olarak tanımlanır.
Dictionary of Economics

SERMAYE MALLARI

(Dictionary of Economics) :
Makina , teçhizat ,fabrika , bina gibi başka malların üretiminde kullanılan mallardır.
Dictionary of Economics

SERMAYE PİYASASI

(Dictionary of Economics) :
Kredi arz ve talebinin uzun süreli olarak karşılaştıkları piyasadır. Hisse senetleri ve tahvillerin alınıp satıldığı örgütlenmiş, birincil ve ikincil piyasalardan oluşur. Piyasaya yeni süarülen hisse senedi ve tahviller birincil piyasada, eski menkul değerler ise ikincil piyasada işlem görür. Geniş anlamda sermaye piyasası kredi, döviz, hisse senedi, tahvil ve altın gibi her türlü menkul değerin bütün alım satımını içermektedir. Sermaye piyasasının yararları şöyle sıralanabilir:1) Başarılı kuruluşların menkul değerleri talep edileceğinden, tasarrufların buralara kayarak verimli kullanılmasını sağlar.2) Şirketlerin öz kaynak yetersizliği çözümünde, hisse senedi ve tahvillerin kolayca pazarlanmalarına yardımcı olur.3) Bir yandan üretimin mülkiyetini yaygınlaştırırken, küçük tasarruf sahiplerine de cazip gelir elde etme olanağı hazırlar.
Dictionary of Economics

SERMAYE PİYASASI

(Dictionary of Economics) :
Uzun vadeli finansman ihtiyaçlarının ve bunların karşılanması için yaratılmış finansal varlıkların alınıp satıldığı piyasadır.Sermaye piyasasının başlıca görevleri tasarruf oluşturmak , riske katlanmaktır.
Dictionary of Economics

SERMAYE PİYASASI KURULU

(Dictionary of Economics) :
Türkiye'de sermaye piyasasını düzenlemek için çıkartılan 30 Temmuz 1981'de yürürlüğe giren sermaye piyasası kanunuyla kurulan merkezi Ankara'da bulunan kamu tüzel kişisidir.