sistem


Results for "sistem"

Dictionary of Economics

ALTIN KÜLÇE SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Altın külçe sisteminde dolaşımın da altın sikke bulunmaz. Bu sistem de iç piyasa ödemeleri banknot olarak yapılır. Değerli maden banknotların garantisi olarak merkez bankalarında bulundurulur.Altın külçe sisteminde konvertibilite ilkeleri yalnız yüksek miktarlar için işler. Altın külçe sisteminde, sarı maden yurtuçi işlemlerde ödeme aracı fonksiyonunu yitirmektedir. Küçük tasarrufun altına çevrilerek saklanması zorlaşmaktadır. Birinci Dünya Savaşından sonra paralarını altına bağlayan külçe halinde konvertibilite sistemini terçih etmişlerdir.
Dictionary of Economics

AVRUPA PARA SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
1979 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğuna üye ülkelerinin gerçekleştirdikleri para sistemidir. Kısaca EMS olarak anılır. Avrupa para sisteminin amaçları istikrarlı bir para alanı yaratmak ve AET kapsamında tek bir para biriminin kullanımını sağlamaktır.Sisteme katılan ülkelerin paraları üzerinde anlaşmaya varılan kurun yüzde + 2.5 marjı içinde tutulur ve daha büyük farkların oluşmasını önlemek için ulusal düzeyde müdahale yapılması gerekir. Ancak bu sistem içinde İtalyan liretinin yüzde + 6lık marj içinde dalgalanmasına izin verilmiştir.
Dictionary of Economics

ÇİFT METAL SİSTEMİ STANDARDI

(Dictionary of Economics) :
Devletin koyduğu bir oranla birbirlerine göre fiyatı saptanan altın ve gümüş sikkelerin para işlevini gördüğü sistem. Sistemin amacı para işlevini gören madenlerin değerlerinde piyasa şartlarına göre oluşabilecek dalgalanmaları önlemekti.Sistem arzulanan amaca ulaşamamıştır. Madenlerin piyasa fiyatlarındaki iniş-çıkışların devletin kural koymasıyla önlenemeyeceği zamanla anlaşılmıştır.
Dictionary of Economics

EMERSON SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Fabrikada uygulanan normun üçte ikisini tutturan işçiye ücreti tam olarak ödenir. Bunu aşan işçiye ayrıca prim ödenir. Benzer bir sistem önerisi son zamanlarda ABDde yapılmış ve ilgi çekmiştir. Bu tür sistemlerin cazip gelen tarafı ücretle verimlilik arasında bağıntı kurmasıdır.
Dictionary of Economics

GENEL PREFERANSLAR SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
1970lerde uygulamaya konulan genel preferanslar sistemi ile sanayileşmiş ülkeler, azgelişmiş ülkelerin ihraç ettikleri ürünlerin ithalinden düşük oranlarda gümrük vergisi almaktadır. Bu sistem azgelişmiş ülkelerin sanayi ürün ihracatının artırılmasına yönelikti. Ancak, bu sistem çerçevesinde tarife indirimi uygulayan madde sayısı çok sınırlı tutulduğu için fazla başarılı olmamıştır.