socio


Results for "socio"

Sociological Dictionary

EĞİTİM SOSYOLOJİSİ [İng. Educational Sociology]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Sosyolojik Açıdan Eğitim)
Sociological Dictionary

HARP SOSYOLOJİSİ [İng. Sociology of War]:

(Sociological Dictionary) :
İkinci Dünya Harbi ve sonrası, siyasi ve askeri gelişmeler ele alınırken, toplumun ilmi olan, sosyolojiden de faydalanılmıştır. Sosyoloji harp olgusu içinde yeni malzemeler bulmuş, harbin doğurduğu sosyal meseleleri ve olayları ele almıştır. Aile, mülkiyet gibi birçok sosyal müesseseyi yeniden şekillendiren harbin çok yoğun nüfus hareketlerine sebep olduğu bilinmektedir. Harbin toplumlar arası bir sosyal çatışma şeklinde ele alındığı görülmektedir. Durkheim, ihtiharların barışdönemlerinde daha fazla, savaş dönemlerindedaha az olduğunu araştırmaları ile ortaya koymuştur. Harp insanların mesleklerini, konutlarını, hayatlarını değiştirebilmektedir.Medeniyet dönemi harpleri olarak isimlendirilen harp lerde harbi doğuran sosyal faktörler arasında din ve ideolouji önem kazanmıştır.Harp, bazılarına göre ilahî bir kanundur. Psikolojik ve ferdî tezahürlerle açıklanabilir. Bazılarına göre, ise, biyolojik bir zarurettir, dengeyi ve istikrarı sağlar, despotların ihtiraslarından doğar. Sömürgecilik hareketleri ve milli devletlerin varlığına yönelik saldırılar harbi meşru kılabilir. Zaman zaman sosyal bütünleşmeye, zaman zaman ise çözülülmeye sebeb olabilir. (Ergin, F., 1943, Erkal, M. E. 1985, Clauwitz, C., 1975, Raşit M., 1945)
Sociological Dictionary

HUKUK SOSYOLOJİSİ [İng. Sociology of Law]:

(Sociological Dictionary) :
Toplumun bir alt sistemi ile ilgili bir sosyoloji dalıdır.Hukuk sosyolojisinin ilgilendiği temel alan hukuki yapı, müesseseler ve hukuki olayın sosyal boyutudur. Hukuki olay aynı zamanda genel çizgileri ile bir sosyal oaydır. Toplumun kültürel yapı özellikleri ile hukuk alt sistemi arasında yakın bir bağ ve karşılıklı etkileşim vardır. Örf ve âdetleri içine alan yazısız hukuk ile, yazılı hukuk arasında parelellik kurulmaması halinde; yasa, yönetmelik veya anayasaların işlerliği ve toplumdaki fonksiyonel değerleri zayıflar. Hukuk sosyolojisi hukuku temel ilgi alanı olarak kabul etmekle beraber genel sosyoloji ve toplumun bütünü ile ilgili konulardan da uzak durmaz. (Jary, D. and J., 1991, Öktem, N. 1985. Topçuoğlu, H., 1963)
Sociological Dictionary

KÖY SOSYOLOJİSİ [İng. Rual Sociology]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyolojinin bir alt disiplinidir. Toprağa yerleşme ve köy gerçeğinin ortaya çıkışından sonra kır alanlarındaki cemaat yapısını, sosyal ilişkileri, kültürel çevreyi incelemektedir. Köy gerçeği ili ilgili bütün sosyal meseleleri ilgi merkezi olarak kaul etmesine rağmen, Genel Sosyoloji ile de irtibatlıdır.Ele aldığı belli balı konular arasında, yerleşik köy hayatı ve öncesi,yerleşme ve barınma şekilleri, köy ve şehir farkları,tarım sektörü, köyün sosyal yapısı ve köyde değime yer almaktadır. (Kurtkan, A., 1968, Jary, D. and J., 1991, Arı, O., 1977, Türkdoğan, O., 1977)
Sociological Dictionary

KURUMLAR SOSYOLOJİ [İng. Sociology of ınstitutions

(Sociological Dictionary) :
Sosyolojinin bir alt disiplinidir. Toplumun bir sosyal sistem şeklinde işlemesini sağlayan müesseseleri ayrı ayrı ele alır. Her bir müessesenin, kendi iç dinamizmi sosyal yapıdaki yeri gibi, konuları incelemesinin yanısıra, kurumlar arasındaki ilişkiyi de ele alır. Aile, ekonomi, siyaset, çalışma hayatı, hukuk, dil, din gibi müesseseler kurumlar sosyolojisinin kapsamına girer.