sünnet


Results for "sünnet"

Islamic Glossary

Ehl-i Sünnet Îtikâdı

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin veEshâb-ı kirâmın (arkadaşlarının) ve onların yolunda bulunanİslâm âlimlerinin bildirdikleri doğru îtikâd, inanış.Ehl-i sünnet îtikâdında olmayan din adamlarının yazılarını okuyanın kalbi kararır.(Süleymân bin Cezâ)Kalbe gelen bütün keşifleri, hâlleri bize verseler, fakat kalbimizi Ehl-i sünnet îtikâdı ilesüslemeseler, kendimi mahvolmuş ve hâlimi harâb bilirim. Bütün harâblıkları, felâketleriüzerime yığsalar, lâkin kalbimi Ehl-i sünnet îtikâdı ile şereflendir seler, hiç üzülmem.(Ubeydullah-ı Ahrâr)Ehl-i sünnet îtikâdından hardal tânesi kadar ayrılanla sohbet, arkadaşlık, öldürücü zehirdir.(İmâm-ı Rabbânî)Ehl-i sünnet îtikâdında olmayan hiç kimse evliyâ olamamıştır. (İmâm-ı Rabbânî)Ehl-i sünnet îtikâdı sana önce lâzım olan,Yetmiş üç fırka var amma, Cehennemlik geri kalan,Müslümanlar hep sünnîdir, cümlenin reîsi Nu'mân,Cennet ile müjdelendi, îmânda bunlara uyan.(İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

GAYR-I MÜEKKED SÜNNET

(Islamic Glossary) :
Müekked olmayan sünnet.Resûlullah efendimizin bâzan yapıp, bâzan yapmadığı ibâdet ve tâatler. (Bkz. Sünnet)
Islamic Glossary

Kefen-i Sünnet

(Islamic Glossary) :
Vefât eden erkek için üç, kadın için beş parça olan bez parçası.Erkek için kefen-i sünnet üç parça, yâni izâr, kamîs (entâri gibi uzun gömlek) ve lifâfedir.Kadın için, kamîs, izâr, lifâfe, himâr (baş örtüsü) ve göğüs bezidir. (Halebî)
Islamic Glossary

Kitâb ve Sünnet

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîm ve Peygamber efendimizin hadîs-i şerîfleri (söz, iş ve görüp de bir şeydemedikleri hususlar) mânâsına olan bir terim.Sünnet kelimesinin dînimizde üç mânâsı vardır: "Kitâb ve sünnet" birlikte söylenince; Kitâb,Kur'ân-ı kerîm, sünnet de, hadîs-i şerîfler demektir. (Farz ve Sünnet) denilince; farz, Allahüteâlânın emirleri, sünnet ise Peygamberimizin sallallahü aleyh i ve sellem sünneti yâni emirleridemektir. Sünnet kelimesi yalnız olarak söylenince, şerî'at yâni bütün ahkâm-ı İslâmiyye(İslâmiyet'teki emirler ve yasaklar) demektir. (M. Sıddîk Gümüş)Ezan, Kitâb ve Sünnet ile bildirilmiştir. (İbn-i Âbidîn)Bir velî, İslâmiyet'e uydukça ilerler. İlhâmları artar fakat, velîlere gelen ilhâmlar kitab vesünnetin üstüne çıkamaz. (Muhyiddîn ibni Arabî)İnsanları, Allahü teâlânın sevgisine kavuşturacak yol, yalnız Muhammed aleyhisselâmınyoludur. Bundan başka olan dinler, mezhebler, tarîkatler, rüyâlar çıkmaz sokaktır. İnsanıseâdete kavuşturmazlar.Kur'ân-ı kerîmin ahkâmını, hükümlerini öğrenmeyen, hadîs-i şerîflereuymayan kimse, câhil ve gâfildir. Buna uymamalıdır. Bizim ilmimiz, mezhebimiz kitâb ilesünnettir. (Cüneyd-i Bağdâdî)Çok vakit kalbime düşünceler geliyor.Kitâba ve sünnete uygun bulursam kabûl ediyorum.(Ebû Süleymân Dârânî)
Islamic Glossary

MÜEKKED SÜNNET

(Islamic Glossary) :
Kuvvetli sünnet. Peygamber efendimizin devamlı yaptıkları, pek az terkettikleri sünnet.Sabah namazının sünneti, öğlenin dört rek'atlik ilk sünneti ve iki rek'at son sünneti akşamnamazının sünneti, yatsı namazının son iki rek'at sünneti ile ezân okumak, kâmet getirmek,cemâate devâm etmek, abdest alırken misvak kullanmak müekked sünnet lerdendir. (İbn-iÂbidîn)Müekked sünnetlerin en kuvvetlisi sabah namazının sünnetidir. (M. Zihni Efendi)Müekked sünnetler İslâm dîninin şiârıdır, yâni bu dîne mahsustur. Başka dinlerde yokturlar.(Tahtâvî)Müekked sünnetleri inkâr eden îmânsız olur. Bir özürle terk eden sevâbından mahrûm olur.Özürsüz terk eden azarlanır. (Enver Şah Keşmîrî)