t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TROPİKAL TAHMİN MERKEZİ

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL PREDICTION CENTER(TPC)) [i]Ulusal ve uluslararası merkezlere, tropiklerde hasara neden olabilecek hava olaylarının analizi, tahmini, ihbarı ve gözlemleri hakkında bilgi sağlayan merkez. Ulusal Kasırga Merkezide bu merkeze bağlı olarak çalışır. Merkezi Florida-Miami'dedir.
Meteorological Glossary

TROPOPOZ

(Meteorological Glossary) :
(TROPOPAUSE) [i]Troposfer ile stratosfer arasındaki geçiş sınırı. Tropopoz, sıcaklıkta çok az artma veya azalma, veya; artan yükseklikle değişen lapse-rate ile karakterize edilir. Tropopoz seviyesinin yerden olan yüksekliği ekvatorda yaklaşık olarak 17-18 km iken kutuplarda 6-8 kilometre arasındadır. Bu değerlerde mevsime, siklon ve antisiklonların hareketine göre değişir.
Meteorological Glossary

TROPOSFER

(Meteorological Glossary) :
(TROPOSPHERE) [i]Yer ile yaklaşık olarak 17 kilometre arasında yer alan atmosferin en alt tabakası. Bulut oluşumu, meteorolojik hava olayları, konvektif faaliyetler ve yükseklikle sıcaklık azalması yani dikey sıcaklık gradyanı bu tabakada görülür. Bu tabakanın üst sınırını tropopoz oluşturur.
Meteorological Glossary

TROVAL

(Meteorological Glossary) :
(TROWAL) [i]Bir cephesel sistemin son aşaması olan oklüzyon aşamasında sıcak havanın yukarı seviyelere çıkması durumunda kullanılabileceği gibi, yeryüzünden yukarılara doğru, orografik şartlar nedeniyle yükselen sıcak hava dilini belirtmek için de kullanılan bir terim. Sıcak havanın yerden yukarılara doğru tırmanması yerde basınç tandansı devamsızlık hattının olduğunun göstergesidir.
Meteorological Glossary

TSUNAMİ

(Meteorological Glossary) :
(TSUNAMI) [i]Su altındaki yer kabuğunun deprem, toprak kayması ve volkanik patlamalar gibi nedenlerle şekil değiştirmesi sonucu oluşan uzun periyotlu okyanus dalgası. Bu dalgalar kaynağından binlerce kilometre uzaklara kadar gidebilirler ve hatta tün okyanusu bir baştan bir başa kat edebilir. Dalga bu hareketi sırasında da önüne kattığı sularla giderek büyür ve inanılmaz yüksekliklere ulaşır. Çoğunlukla sismik dalga olarak kullanılır. Gel-git dalgasının bu anlamda kullanılması doğru değildir.