tale


Results for "tale"

Dictionary of Economics

KARŞILIKLI TALEP KANUNU

(Dictionary of Economics) :
İngiliz iktisatçısı J.S. Mill tarafından geliştirilen, dış ticarette fiyatların belirlenmesini açıklayan kanun. Ricardonun karşılaştırmalı üstünlükler teorisi, bir ülkenin mallarının bir başka ülkenin mallarıyla değişim oranının hangi sınırlar içinde oluşacağını belirler. Karşılıklı Talep Kanunu ise, üretim maliyetlerinin belirlediği bu sınırlar içinde, fiyatın hangi noktada gerçekleşeceğini açıklamaya çalışır. Kanuna göre iki ülke arasındaki dış ticarette, değişimin gerçekleşeceği noktayı, dolayısıyla fiyatları, ülkelerin birbirlerinin mallarına olan karşılıklı talebi belirlemektedir.
Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI TALEP DENKLEMİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası Talep Denklemi)
Dictionary of Economics

MUAMELE (İŞLEM) GÜDÜSÜYLE PARA TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkede kişilerin ve firmaların günlük normal harcamalarını karşılayabilmek için yanlarında bulundurmak istedikleri para miktarı. Muamele (işlem) güdüsüyle para talebi gelirlerin elde edilmesi ile harcamaların yapılması arasındaki zaman süresi ne kadar uzunsa, o ölçüde yüksek alacaktır. Muamele güdüsüyle para talebi ile tüketici ya da firmanın geliri arasındaki pozitif yönlü fonksiyonel bir ilişki vardır. Bir başka deyişle muamele güdüsüyle para talebi (Mi). Gelirin (Y) artan bir fonsiyonudur. Buna göre Mi f (Y) yazılabilir.
Dictionary of Economics

NİHAİ TALEP

(Dictionary of Economics) :
Bir malın tekra piyasaya arz edilmemek üzere satın alınması. Tüketici talebi olarak da adlandırılır.
Dictionary of Economics

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FON TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Ekonomide kendi tasarrufları yatırımlarına, gelirleri harcamalarına yeterli olmayan birimlerin, (Kişiler, işletmeler, devlet) fon talebi. Bu birimler fon açıklarını kapatmak amacıyla fazlalığı olan sektörlerden ek fon talep ederler. Ödünç verilebilir fonlar, öncelikle yatırım amacıyla talep edilirken, borçların geri ödenmesi, tüketimin finansmanı, para olarak gömüleme yapılması amaçlarıyla da fon talebinde bulunulabilir. Fon talep eden ekonomik birimlerin başlıcaları şunlardır:- Devlet organları, finansman açığını karşılamak için kısa, orta ve uzun vadeli ödünç verilebilir fon talep edebilirler.- Bireyler üketimlerinin finansmanı için fon talep edebilirler.- Firmalar yatırım ve işletme kredisi olarak fon talep edebilirler.- Sermaye piyasasının ve borsaların gelişmiş olduğu ülkelerde, spekülasyonun finansmanı için fon talep edilebilir.