talep


Results for "talep"

Dictionary of Economics

EKSİK TALEP İŞSİZLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Keynesçilere göre ekonomide tam istihdamın sürmesine yetecek düzeyde talep her zaman mümkün olmayabilir. Efektif talep, bunun gerektirdiğinden düşük olabilir. Böyle olunca, üretim düzeyi de tam istihdam dengesinin gerektirdiğinden düşük kalır. İşsizlik ortaya çıkar. Bu noktada neden emek piyasasının tam istihdamı sağlayamadığının açıklanması gerekmektedir. Buna Keynesin getirdiği çözüm emek arzını gerçek ücretlerin değil, nominal ücretlerin fonksiyonu saymaktadır. Yani işçiler gerçek ücretleri düştüğünde, emek arzını aynı oranda kısmayabilirler. Bu rasyonel olmayan bir davranış sayılmaz. Sebebi fiyatların seyrinin toplu sözleşmeler imzalandığında öngörülmesinin imkansız olması olabilir.
Dictionary of Economics

KARŞILIKLI TALEP KANUNU

(Dictionary of Economics) :
İngiliz iktisatçısı J.S. Mill tarafından geliştirilen, dış ticarette fiyatların belirlenmesini açıklayan kanun. Ricardonun karşılaştırmalı üstünlükler teorisi, bir ülkenin mallarının bir başka ülkenin mallarıyla değişim oranının hangi sınırlar içinde oluşacağını belirler. Karşılıklı Talep Kanunu ise, üretim maliyetlerinin belirlediği bu sınırlar içinde, fiyatın hangi noktada gerçekleşeceğini açıklamaya çalışır. Kanuna göre iki ülke arasındaki dış ticarette, değişimin gerçekleşeceği noktayı, dolayısıyla fiyatları, ülkelerin birbirlerinin mallarına olan karşılıklı talebi belirlemektedir.
Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI TALEP DENKLEMİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası Talep Denklemi)
Dictionary of Economics

NİHAİ TALEP

(Dictionary of Economics) :
Bir malın tekra piyasaya arz edilmemek üzere satın alınması. Tüketici talebi olarak da adlandırılır.
Dictionary of Economics

PARASAL TALEP

(Dictionary of Economics) :
Para arzının ekonominin gereksiniminin çok üstüne çıkmasından kaynaklanan enflasyon. Parasal talep enflasyonda, para arzındaki artış hızı, reel üretim artış hızının üzerindedir. ?M/M para arzı artış oranı ?Y/Y ise reel üretim oranı ise, parasal talep enflasyonu da ?M/>?Y/Ydir.