talep


Results for "talep"

Dictionary of Economics

TALEP İŞSİZLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Yetersiz talep nedeniyle 3 üretim kasılırsa işgücü talebi de düşer. Bu nedenle ortaya çıkan işsizliğe talep, ya da yetersiz talep işsizliği denir. Böyle bir durumun ortaya çıkabilmesi için talebin tam istihdanm üretim düzeyini satın alabilecek düzeyin altında kalması gerekir. Bu ise ancak Keynesçi yaklaşımda mümkündür. Dolayısıyla bu tür işsizliğe Keynesçi işsizlik de denir.
Dictionary of Economics

TALEP ELASTİKLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Talep miktarında meydana gelen nispi değişikliğin, fiyatta meydana gelen nispi değişikliğe oranı. Formülüze etmek gerekirse; e = Miktardaki yüzde değişme / Fiyattaki yüzde değişme şeklinde yazılabilir. Talep miktarı ile fiyatar arasında tek yönlü bir ilişki olduğu için talep esnekliği (-) değerini alır.
Dictionary of Economics

TALEP ENFLASYONU

(Dictionary of Economics) :
Toplam talebin ülkenin üretim kapasitesini aşması nedeniyle ortaya çıkan enflasyon. Diğer bir deyişle, talep enflasyonu, talepte meydana gelen artışı karşılamak üzere arzın yeterli derecede arttırılamaması sonucu, fiyatların yükselmesin yol açan bir süreçtir. Talep enflasyonu iktisadi kaynakların tam olarak istihdam edildiği (Tam istihdam durumu), yani arzın artık artırılmasının mümkün olmadığı ya da çeşitli darboğazlar nedeniyle (Enerji, döviz, işgücü yetersizliği vb.) tam istihdamdaymış gibi (Kısa dönemde arzı arttırmanın mümkün olmadığı durum) ekonomide üretimin arttırılamadığı dönemlerde ortaya çıkar. Ekonomide mal ve hizmet fiyatlarında meydana gelen artış, girdi fiyatlarına yansıyarak mal ve hizmet fiyatlarının daha da yükselmesine yol açabilmektedir.Türkiyede süre gelen enflasyonun talep enflasyonu olduğu savunulmakta ve bu amaçla talebi kısıcı önlemler alınmaktadır. Oysa bir görüşe göre asıl neden bu değildir. Monopol türünde firmaların bulunması neticesinde bu firmaların yetersiz talep neticesinde sattıkları ürünlerin fiyatı yükselmektedir. Buna ek olarak ithal mallarının dış dünya fiyatlarındaki artış nedeniyle girdi fiyatlarının yükselmesi ve yatırımcıların fazla riski sevmeyen nitelikte olmaları enflasyona neden olan diğer nedenler olarak gösterilmektedir.
Dictionary of Economics

TALEP FAZLASI

(Dictionary of Economics) :
Belli bir dönemde ve veri alınan bir fiyattan talep edilen mal (ya da faktör) miktarının arz edileni aşması.
Dictionary of Economics

TERSİNE TALEP EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Genel kuralın istisnası olarak, bir malın fiyatının arttığında talebinin de artması ile ortaya çıkan çelişik durum. Buna Giffen çelişkisi (paradoksu) da denir. Bunun klasik örneği emeğin fiyatının artmasıyla talebinin de fazlalaşmasıdır. Bunun kaynağında, belirli koşullar altında düşük ve sabit bir gelir düzeyinde, fiyatların artması karşısında insanların gıda maddesi ihtiyaçlarını daha fazla ekmek talep ederek gidermeleri gereği vardır. Bu tip mallara Giffen Malı denildiği de olur.