tatlı


Results for "tatlı"

Recipes Glossary

TATLI-SÜTLÜ BAYAT EKMEK TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞIİki yüz gram bayat 1. Bir tencereye çok küçükekmek içi doğranmış, veya ufalanmış bayat3 çorba kaşığı ekmek için konur. Üzerine kaynatılıpmargarin, soğutulmuş bir bardak süt dökülür.1,5 bardak süt, İyice karıştırılır. Ekmeklerin sütüBir çorba kaşığı toz çekmesi için bir tarafa bırakılır.şeker 2. Yarım saat sonra ekmekler elleÜç yumurta. mıncıklanarak iyice ezilir. ÜçŞurubu için: yumurta, bir kaşık şeker, eritilmişBir bardak toz şeker, margarin de katılarak el ile 5Bir tatlı kaşığı dakika kadar iyice mıncıklanır.limon suyu 3. Yüksek kenarlı yağlanmış birBir bardak su. tepsiye bütün malzemeler boşaltılır.Tepsinin üzeri düzlenmiş olarakfırına verilir. Üzeri kızarıncaçıkarılır. Tatlının bir tarafı şişipkabaracak olursa bıçakla delinir.4. Tatlı fırına verilirken birbardak şeker, bir bardak su , birtatlı kaşığı limon suyu katılarakkaynatılır, şurup yapılır.5. Fırından çıkan sıcak tepsiyeşurubu da sıcak olarak dökülür.Tatlı soğuyunca baklava şeklindeveya dört köşe olarak kesilip servisyapılır.
Recipes Glossary

TATLI-SÜTLÜ İRMİK LOKMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI125 gram (yarım paket 1. Üç bardak su ile üç bardak şeker) margarin veya ve bir tatlı kaşığı limon suyu ontereyağı dakika kadar kaynatılır, ateştenİki bardaktan biraz indirilip soğumaya bırakılır..eksik ince irmik, 2. Yarım paket yağ bir tenceredeBir buçuk bardak süt eritilir, içine iki bardaktan birazDört yumurta eksik ince irmik konur. Hafif ateşÜç bardak şeker, üzerinde miyanesi gelinceye kadarÜç bardak su tahta kaşıkla karıştırarak kavrulur.İki bardak ayçiçek Miyanesi gelince üzerine soğukyağı. olarak iki bardak süt dökülür,karıştırılır. Çok hafif ateştesütünü çekmesi için ağzı kapanarakbekletilir.3. Tekrar karıştırılır, soğutulur. 4yumurta birer birer kırılıp, iyiceyedirilir.4. Hamurdan küçük parçalar alınarakavuçlar içerisinde yuvarlayıp birkaba dizilir.5. Bir tavada iki bardak ayçiçekyağı da kızartıp yağı süzülereksoğuk şurup içerisine atılır.
Recipes Glossary

TATLI-ŞAM TATLISI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI10 yumurta 1. Yumurtalar kırılır, sarıları200 gram şam fıstığı beyazlarından arınır.1 bardak pudra şekeri 2. Sarıları ayrı bir kapta pudra6 kahve fincanı un şekeri ile boza kıvamına gelinceye1.5 çorba kaşığı kadar karıştırılır.tereyağı 3. Diğer tarafta yumurtaların4.5 bardak su beyazları bir fiske tuzla kar haline3 su bardağı toz gelinceye kadar bir telle çırpılır.şeker ( Bu işlem elektrikli bir1 kaşık limon suyu. karıştırıcı ile de yapılabilir)4. Kar gibi beyaz hale getirilmişyumurta beyazları, kabuklarısoyulmuş, makinede çekilmiş iç Antepfıstığı, elenmiş un ve çırpılmışsarılara ilave edilir, karıştırılır.5. Bu karışım yağlanmış bir tepsiyeboşaltılır, orta hararetteki fırındapişirilir, çıkarılır. Üzerine birbardak kaynar su gezdirilerekyeniden fırına verilir. Fırında beşdakika kadar tutulur, çıkarılır.6. Üçbuçuk bardak suda üç bardakşeker eritilir, bir kaşık limon suyukatılır, karıştırılır.7. Şurup; kaynar olarak şam tatlısıda ılınmış olacak. Bir kepçe iletepsinin üzerine dökerek yedirilir.8. Soğuyunca kesilerek servistabağına alınır.
Recipes Glossary

TATLI-ŞAMBALI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞIİki su bardağı iri 1. Malzemenin hepsi iyiceboy irmik karıştırılıp 25, 30 santimetreBir su bardağı şeker çapında bir tepsiye dökülür, üzerineBir su bardağı yoğurt ağartılmış badem dizilir. FırınaBir paket vanilya verilir. Pişmiş şam balının üzerineŞurubu için: kaynak vaziyette şurubu dökülür. Bir3 su bardağı şeker gün sonra istenilen şekilde kesilir.Bir tatlı kaşığı Servis yapılır.limon suyuİki su bardağı su.
Recipes Glossary

TATLI-ŞAMBALI (2)

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1.250. kg ince irmik 1. Akşamdan veya bir kaç saat önce1.kg şeker 750 gr şeker, 500 gr su ve yarım1,5 bardak su limon suyu kaynatılır, soğumayaŞurubu için: bırakılır. Bu tatlı soğuk havada750 gr şeker yapılırsa şekere katılacak su 750500 gr su grama çıkarılır.Yarım limon. 2. 1.250 gram ince irmik bir tepsiyedökülür, bir kilo şekerle iyiceharmanlanır.3. Harmanlanan şekerle irmiğinortası açılarak ,5 bardak sukatılır. İrmikli şekere avuçlarlaiyice yedirilir, böylece koyuca birhamur elde edilir.4. Yarım kaşık pekmez sürülmüş birtepsiye 3 numaradaki malzemelerdökülür, eller ıslatılarak üzeridüzgünleştirilir.5. En üst kısmına çok su ile ezilmişyoğurt sürülür, istenirsebastırarak, ağartılmış bademdöşenir.6. Tepsi fırına sürülür, saatebakılır, aşağı yukarı yarım saatsonra az pişmiş olarak fırındançıkarılır. Kesmeye elverişli iseintizamlıca kesilir. Kesilirkendağılma olursa tekrar fırınaverilir. Az bir zaman sonra yineçıkarılır, kesilir. İyice pişersetaş gibi olacağından kesilmez, kesmeişini iyi ayarlamak lazımdır.7. İstenilen şekilde kesilen şambalı tekrar fırına sürülür iyicekızarıncaya kadar pişirilir.8. Fırından çıkarılan şam balıüzerinde hemen yanında bulunanevvelce hazırlanmış olan şerbetdökülür. Soğuyunca yenir.NOT:Yukarıdaki tarif, İzmir'in Bucanahiyesinde halen hayatta olanmeşhur şambalı yapıp, satıcısı HacıMehmet Şekerci'den alınmıştır.